• Посилання скопійовано

Компенсація витрат від контрагента: бухгалтерський та податковий обліки

Сертифікат для виконання робіт оформлено на підприємство та його контрагента. Підтвердження сертифікату здійснює американська компанія, з якою укладено договір із підприємством. Оплату послуг АК здійснює підприємство, а контрагент компенсує частину цих витрат. Як відобразити ці операції в обліках?

Почнемо з послуг американської компанії та обліку сертифікату

Оскільки сертифікат потрібен для виконання робіт, пов’язаних із виробництвом, то його вартість має потрапити до собівартості такого виробництва. Наскільки прямо, це залежить від специфіки виробництва.

Наприклад, якщо йдеться про сертифікат, без якого неможливо створити саму продукцію, то це прямі витрати, які відображатимуться за дебетом рахунку 23 "Виробництво". Якщо ж сертифікат потрібен для виконання робіт з обслуговування виробництва, то його вартість потрапить до дебету рахунку 91 "Загальновиробничі витрати".

Як швидко ці витрати будуть списані, залежить від того, як довго буде використовуватися сертифікат.

Наприклад, якщо сертифікат потрібен для виробництва однієї партії продукції, то до її собівартості потрапить уся вартість сертифікату. Якщо ж таких партії буде декілька, то підприємству потрібно буде самостійно (!) розробити свій порядок розподілу вартості такого сертифікату між партіями (рівними частками або ж через певний коефіцієнт чи пропорцію).

Далі щодо другої частини цієї операції – доходу нерезидента. Він відображатиметься за кредитом субрахунку 632 "Розрахунки з іноземними постачальниками".

Якщо оплата за послуги відбувається в іноземній валюті, то при цьому можуть виникнути курсові різниці відповідно до П(С)БО 21. Зокрема, про бухоблік курсових різниць ми писали тут.  Якщо валюту для оплати послуг треба буде купувати, можуть виникнути доходи або втрати від купівлі-продажу такої валюти. Про їх бухоблік ми писали тут.

Податкові наслідки надання нерезидентом послуг з сертифікації ми розглядали тут. Тому, якщо коротко:

  • ПЗ з ПДВ у резидента-отримувача послуг не виникає;
  • Податок на репатріацію (тобто, податок на прибуток з винагороди нерезидента-юрособи) не вникає.

 

Тепер щодо компенсації частини вартості сертифіката

Розмір такої компенсації визначається угодою між підприємством та його контрагентом, тож, це не вимагає відповіді. В рахунку (звісно, складеного у гривні) для отримання компенсації буде зазначена саме та сума, яка визначена згідно з цією угодою.

Який статус має ця компенсація, за що саме вона платиться? Це має бути прямо передбачено угодою (якої автор відповіді не бачив). Але, скоріш за все, сторони такої угоди (і податківці) вважатимуть це компенсацією частини вартості оплачених послуг нерезидента. А оскільки контрагент підприємства теж користуватиметься таким сертифікатом, така компенсація, скоріш за все, розцінюватиметься як частковий перепродаж цих послуг.

Якщо при цьому оформлюватиметься не лише рахунок, а й акт приймання-передачі послуг, то в бухобліку підприємства треба буде відобразити операцію з реалізації послуг. При цьому в доходну частину потрапить сума компенсації (проведення: Дт 361 Кт 703). А ось що потрапить до собівартості таких послуг, при тому, що підприємство й саме використовуватиме цей сертифікат – наразі сказати важко. Адже двічі витрати визнати не можна, а вартість такого сертифікату, як ми зазначали вище, списується на собівартість виробництва самого підприємства. Хіба що в такій ситуації, оскільки про такий частковий перепродаж відомо заздалегідь (як і про суму компенсації), то облік витрат можна поділити: до собівартості продукції потрапить та частина, як не буде компенсована контрагентом, а компенсована – потрапить до собівартості перепроданих послуг. 

Якщо ж підприємство не готове говорити про перепродаж послуг, а оформлює акт не на послуги, а на «відшкодування витрат», як зазначено в запитанні, то, можливий й інший варіант обліку. Коли така компенсація потрапляє до інших доходів: Дт 377 Кт 719. Щоправда, акт в цьому випадку, на думку автора, зайвий. Адже обов’язок сплати компенсації встановлено угодою, і для його виникнення вистачило б і рахунку. Проте, коли саме виникає такий обов’язок, залежить від умов угоди.

 

Чи оподатковується сума такої компенсації ПДВ?

Так, якщо йдеться про перепродаж послуг. Навіть, якщо при придбанні цих послуг ПДВ не виникало. Адже воно не виникало через те, що виконавець був нерезидентом, і тоді вважалося, що послуги надані за кордоном. А при перепродажу продавцем є вже резидент. Тому місцем надання таких послуг буде Україна, із відповідним оподаткуванням. І так, в цьому випадку і в рахунку, і в акті треба буде зазначити ПЗ з ПДВ.

А ось компенсація понесених витрат (не прив’язана до купівлі-продажу послуг) не є об’єктом оподаткування ПДВ. Принаймні, така операція не передбачена ст. 185 ПКУ. Але, як показує практика, такий висновок є сміливим і не всім податківцям подобається. Тому обережні платники ПДВ щодо цього питання отримують індивідуальну податкову консультацію і або діють за її рекомендаціями, або оскаржують її у суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1518
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0811
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215