• Посилання скопійовано

Послуги з сертифікації від нерезидента: оподаткування ПДВ та «нерезидентським» податком

Нерезидент (Німеччина) надає послуги з сертифікації продукції резидента. Чи потрібно в даному випадку заповнювати Додаток ПН до Декларації з податку на прибуток? Чи виникають у резидента ПЗ з ПДВ та обов’язок складання і реєстрації ПН за отриманими послугами?

ПДВ

Згідно з пп. 180.2 ПКУ, у разі постачання послуг нерезидентами особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Постачання послуг – будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Місце постачання послуг для цілей оподаткування ПДВ визначається відповідно до ст. 186 ПКУ. У відповідності із п. 186.4. ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2 і 186.3 ПКУ. Зокрема, серед перелічених послуг у пп. 186.2 та 186.3 ПКУ послуги з сертифікації продукції відсутні. Таким чином місце їх постачання визначається за пп. 186.4 ПКУ – за місцем реєстрації їх постачальника. Оскільки послуги надає нерезидент, то місце їх постачання знаходиться за межами території України. Отже, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ. Відповідно у резидента – отримувача цих послуг ПЗ з ПДВ не виникають та податкова накладна за отриманими послугами ним не складається. У Декларації з ПДВ такі операції також не відображаються.

 

Додаток ПН до Декларація з податку на прибуток

Додаток ПН до Декларації з податку на прибуток заповнюється окремо за кожним нерезидентом, якому виплачуються доходи із джерелом їх походження з України.

Дохід з джерелом його походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні (пп. 14.1.54 ПКУ).

Доходи нерезидента із джерелом їх походження з України та ставки податку на доходи нерезидента визначені пп. 141.4 ПКУ.

При цьому, податок з доходу нерезидентів в даному випадку не утримується, оскільки відповідно до пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ податок з доходів нерезидентів не утримується з доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту і не зазначених у інших пп. 141.4.1 ПКУ.

Виходячи з форми Додатку ПН можна зробити висновок, що у ньому відображаються ті доходи, які перелічені у пп. 141.4.1 ПКУ. В даному ж випадку, отримані нерезидентом кошти не є його доходом із джерелом походження з України, а є виручкою від надання послуг (компенсацією вартості наданих нерезидентом послуг).

Таким чином вважаємо, що додатку ПН до Декларації з податку на прибуток виплачений нерезиденту дохід відображати не потрібно, оскільки даний додаток не містить відповідно поля для заповнення інформації про виплачену нерезиденту виручку від надання послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024184
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433