• Посилання скопійовано

Оплата за товар через банківський термінал: що в обліку?

Підприємство має касовий апарат та банківський термінал. При продажі товару пропав зв'язок з касовим апаратом і кошти надійшли на рахунок, а фіскальний чек та списання у програмі товару не пройшло. Як провести правильно таку операцію?

При здійсненні розрахунків за товари з використанням платіжних терміналів на поточний рахунок сума зараховується за мінусом комісії банку. Сума комісії відображається окремим рядком в банківській виписці, яку відносять до складу адміністративних витрат  підприємства та відображають на рахунку 92 (п. 16 П(С)БО 17).

У податковому обліку доходи і витрати відповідатимуть доходам і витратам у бухобліку. Жодних коригувань бухгалтерського фінрезультату за розрахунками через термінал розділом III ПКУ не передбачено.

Відповідно до пп. 187.5 ПКУ, у разі, якщо постачання товарів/послуг здійснюється з використанням кредитних або дебетових карток, дорожніх, комерційних, іменних або інших чеків, датою збільшення податкових зобов'язань вважається дата, що засвідчує факт постачання платником податку товарів/послуг покупцю, оформлена податковою накладною, або дата виписування відповідного рахунка (товарного чека), залежно від того, яка подія відбулася раніше.

Податкова накладна складається датою проведення розрахунків. Якщо покупцем є неплатник ПДВ, сума розрахунків, проведених через термінал, враховується в зведеній ПН (пп. 201.4 ПКУ).

Згідно з пп. 188.1 ПКУ, базою для нарахування ПЗ з ПДВ є договірна вартість товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (окрім «роздрібного» акцизного податку). Комісія, що утримується банком при зарахуванні грошей на рахунок, базу оподаткування ПДВ не зменшує.

У бухобліку дохід від реалізації товарів відображається на дату відвантаження товарів (п. 8 П(С)БО 15). При оплаті товару через термінал, дата відвантаження і дата проведення розрахунків збігаються, тому на дату проведення розрахунків на всю вартість товару визнають дохід за кредитом рахунку 702 з одночасним зменшенням його на суму нарахованого ПДВ (п. 6.1 П(С)БО 15). 

У обліку зазначена операція відображатиметься так:

1. Дт 333 Кт 702 - реалізовано товар через термінал;

2. Дт 702 Кт 641/ПДВ - нараховано ПЗ з ПДВ;

3. Дт 311 Кт 333 - надходження коштів на поточний рахунок (за мінусом комісії банку);

4. Дт 92 Кт 333 - відображено комісію банку;

5. Дт 902 Кт 281 - списано собівартість реалізованого товару; 

6. Дт 702 Кт 791 - віднесено на фінансовий результат дохід від реалізації товару;

7. Дт 791 Кт 9002 - віднесено на фінансовий результат собівартість реалізованого товару;

8. Дт 791 Кт 92 - віднесено на фінансовий результат комісію банку.

Фіскальний чек - особлива форма чека, яка друкується за допомогою РРО. Інформація, яка проходить через РРО, зберігається в його фіскальної пам'яті, передається в органи ДПС через підключення до Інтернет, і не може бути змінена або видалена. Тому фіскальний чек приймається як доказ факту продажу товару.

Фіскальний чек обов'язковий для більшості розрахункових операцій у роздрібній торгівлі, а також при наданні послуг населенню за готівковий розрахунок або з оплатою особистими платіжними картами та друкується з використанням РРО.

Суб'єкт господарювання може перевірити наявність фіскального чеку на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскального чеку».

Інформація про фіскальний чек з'являється на вебпорталі ДПС в Реєстрі «Пошук фіскаль-ного чеку» у таких випадках:

  • фіскалізації чеку у режимі онлайн - після отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС;
  • фіскалізації чеку у режимі офлайн - після отримання від пристрою пакету даних про чеки сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв'язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС).

Якщо фіскальний чек відсутній за результатами пошуку засобами Електронного кабінету, то необхідно повторно перевірити введені дані у пошукових реквізитах та повторити пошук.

Якщо чек виявиться на сайті, відповідно, він буде включений до Z-звіту. Якщо чеку на сайті не виявиться, тобто він дійсно не сформувався, потрібно звернутися за допомогою до сервісного центру. Штраф, в даному випадку, Законом про РРО не передбачений. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410