• Посилання скопійовано

Оподаткування подарунків працівникам

ТОВ на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, робить подарунки працівникам у грудні 2019 р. і у березні 2021 р. Податки не нараховує. Які наслідки і як відобразити в поточному періоді в обліку?

ПДФО і ВЗ

Не включаються до складу оподатковуваного доходу подарунки у частині, що не перевищує 25% однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ).

Такий неоподатковуваний розмір для 2020 року – 1180,75 грн, для 2021 року – 1500 грн.

Тобто, протягом звітного податкового року ТОВ може надати фізособі подарунок в негрошовій формі, який не оподатковується ПДФО і ВЗ вартістю не більше для 2020 року – 1180,75 грн, для 2021 року – 1500 грн.

У формі №1ДФ (додатку №4ДФ) вартість неоподатковуваних подарунків відображається з ознакою доходу «160».

Якщо вартість негрошового подарунку більша за наведений вище розмір, то вартість перевищення включається до оподатковуваного доходу працівників як додаткове благо (див. пп. «е» 164.2.17 ПКУ). З неї утримується ПДФО і ВЗ. Причому з метою утримання ПДФО вартість перевищення збільшується на коефіцієнт 1,219512, передбачений п. 164.5 ПКУ. У формі № 1ДФ (додатку №4ДФ) оподатковувана частина (вартість перевищення) відображається з ознакою доходу «126».

У разі несвоєчасного відображення зазначеного доходу у формі №1ДФ (додатку №4ДФ) потрібно виправити помилку, подавши уточнюючий звіт. Сплатити податки, якщо вони не були сплачені.

 

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої зарплати (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі), відносяться до фонду додаткової заробітної плати (пп. 2.3.2 Інструкції №5).

Таким чином, на вартість наданих подарунків нараховується ЄСВ.

Якщо суми ЄСВ не відображалися у звітності з ЄСВ, потрібно виправити. Про особливості виправлення ми писали, приміром, тут, тут. І потрібно сплатити недоплату з ЄСВ.

 

Бухоблік

Вартість безоплатно наданих подарунків списують на субрахунок 949. На цей самий субрахунок списують нараховане ПДВ (про ПДВ нижче).

Якщо подарунки, надані минулого року не були списані на витрати, потрібно робити виправлення в бухобліку, згідно з вимогами П(С)БО 6:

  • подарунки списують на рахунок 44;
  • у балансі поточного року роблять виправлення на початок року – зменшують значення в рядку прибутку і в рядку обліку запасів на суму виправлення;
  • у звіті про фінрезультати звітного року в рядку показників минулого року збільшують витрати на вартість переданих подарунків.

Поряд з цим, ТОВ може уточнити фінзвітність минулого року.

 

ПДВ

Безоплатна передача подарунків відноситься до операцій постачання товарів. А тому на таку операцію слід нарахувати ПДВ в загальному порядку.

За пп. 188.1 ПКУ ПДВ нараховують на договірну вартість, яка не може бути нижче ціни придбання подарунків.

Тобто, ТОВ має скласти дві ПН:

  • першу на договірну вартість, яка при безоплатному постачанні дорівнює 0 грн;
  • другу на різницю між договірною ціною і ціною придбання.

ПЗ за цими ПН відображається у декларації з ПДВ того звітного періоду, коли була здійснена операція безоплатного постачання.

Якщо ТОВ цього не робило, доведеться скласти і зареєструвати ПН із запізненням. А також уточнити дані податкових декларації з ПДВ, подавши уточнюючі розрахунки. Якщо внаслідок виправлень виникає недоплата ПДВ, перед подачею уточнюючих розрахунків потрібно сплатити недоплату і штраф в розмірі 3% (п. 50.1 ПКУ).

 

Податок на прибуток

Безоплатно надані товари зменшують фінрезультат до оподаткування і, відповідно, і об’єкт оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Причому, якщо ТОВ коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, у випадку з безоплатним наданням подарунків (товарів) працівникам (фізособам) податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ не застосовується.

Якщо ТОВ не відобразило операцію безоплатного надання подарунків у декларації минулого звітного періоду, воно може виправити у поточній декларації чи подавши уточнюючу декларацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202447
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202439
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202412