• Посилання скопійовано

Чи потрібно обліковувати валютні надходження через розподільчий рахунок?

Як на сьогодні в бухгалтерському обліку відображається надходження валютної виручки від нерезидента? Чи потрібно відображати зарахування коштів на транзитний (розподільчий) рахунок в бухгалтерському обліку?

Згідно з Інструкцією №291, субрахунок 316 «Спеціальні рахунки в іноземній валюті» призначений для обліку коштів в іноземній валюті, що підлягають розподілу або додатковому попередньому контролю, у тому числі сум коштів в іноземній валюті, що підлягають обов’язковому продажу відповідно до законодавства.

Своєю чергою, п. 108 Положення №5 перебачено, що зарахування коштів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів здійснюється банками через розподільчі рахунки у визначених цим Положенням випадках. Зарахування банківських металів на рахунки клієнтів здійснюється банками без використання розподільчих рахунків.

Зокрема, відповідно до п. 110 Положення №5, зарахування коштів, зазначених у пп. 15-21, 25 та 27 пп. 109 розділу X цього Положення, здійснюється безпосередньо на поточні рахунки юридичних осіб-резидентів (крім коштів, що надходять з власних рахунків юридичних осіб-резидентів, відкритих за межами України). Зарахування інших надходжень здійснюється через розподільчий рахунок.

Отже, кошти, отримані резидентом за зовнішньоекономічними контрактами (договорами, угодами), підлягають зарахуванню через розподільчий рахунок.

При цьому, з Положення №5 було виключно лише розділ ІІІ, який передбачав обов’язковий продаж валюти (частини валюти), що надходить на розподільчий рахунок. Тобто вимога щодо зарахування валютної виручки через розподільчий рахунок залишилась, було скасовано лише її обов’язковий продаж.

Тому вважаємо, що облік надходження валютної виручки підприємство, як і раніше, має здійснювати за допомогою субрахунку 316 з подальшим зарахуванням вже на валютні рахунки підприємства.

Наприклад:

  • Д-т 316 К-т 362, 681 — надійшла валютна виручка від покупця нерезидента. Вона зарахована на розподільчий рахунок;
  • Д-т 312 К-т 316 —валюту зараховано на валютний рахунок експортера.

Курсові різниці від перерахунку коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей в межах операційної діяльності відображаються відповідно до п. 8 П(С)БО 21 у складі інших операційних доходів (витрат). За Інструкцією №291, інформація про доходи та витрати (втрати) від таких курсових різниць відображається на субрахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці» та субрахунку 945 «Втрати від операційної курсової різниці» відповідно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»