• Посилання скопійовано

Коли дохід від штрафів відображати в бухгалтерському обліку?

За укладеною мировою угодою боржник за графіком з листопада 2020 по липень 2022 року має сплатити нашому підприємству суму боргу і штрафні санкції - пеню, інфляційні витрати і 3% річних. Коли штрафи відображати в бухгалтерському обліку – на дату складання мирової угоди чи дату сплати?

Відповідно до ст. 4 Закону про бухоблік одним із принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності є принцип нарахування, за яким доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно до ч. 4 ст. 207 ЦПК укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до ст. 208 ЦПК:

  • виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою;
  • ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом.

Відповідно до ст. 18 ЦПК судові рішення, що набрали законної сили, обов’язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків, на субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки» узагальнюється інформація про штрафи, пені, неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.

З наведеного випливає, що дохід від суми штрафних санкцій потрібно відобразити в бухгалтерському обліку на дату ухвали суду про затвердження мирової угоди. Причому оскільки суми штрафних санкцій будуть виплачуватися за графіком, протягом періоду, який перевищує рік, то суми, які перевищують річний строк погашення, є довгостроковою заборгованістю. А довгострокова заборгованість підлягає дисконтуванню.

Про особливості дисконтування ми писали тут.

Варто сказати, що встановлювати обліковою політикою момент визнання доходу від штрафних санкцій немає підстав. Тому що це питання врегульовано наведеними вище нормативними документами і не потребує додаткового встановлення обліковою політикою.

Якщо боржник прострочить оплату заборгованості за нарахованими штрафними санкціями, вона набуде ознак сумнівної заборгованості. Проте для такої заборгованості створення резерву сумнівних боргів не передбачено. Резерв нараховують тільки стосовно заборгованості за реалізовані продукцію, товари, роботи, послуги на умовах наступної оплати. Детальніше про це тут.

Отже, прострочена заборгованість буде і надалі обліковуватися на балансі підприємства.

Поряд з цим відповідно до п. 11 П(С)БО 10 поточна дебіторська заборгованість, щодо якої створення резерву сумнівних боргів не передбачено, у разі визнання її безнадійною списується з балансу з відображенням у складі інших операційних витрат.

Тобто, якщо заборгованість за нарахованими штрафними санкціями буде визнано безнадійною, її спишуть на витрати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»