• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування ліцензійного договору з відстроченням платежу

ТОВ - «малодохідник» підписало ліцензійний договір на використання торгового знаку із засновником з відстроченням платежу (сплата здійснюється з січня 2021 року). Чи може ТОВ включати до витрат нараховане, але не сплачене роялті? Чи потрібно відображати цю суму у ф. №1ДФ?

Бухгалтерський облік та податок на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Відповідно до п. 5 – 7 П(С)БО 16, витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Отже, якщо ліцензійним договором передбачено відстрочення сплати платежу, але фактичне нарахування роялті за ці місяці здійснюється, то такі суми слід відображати у складі витрат у періоді, за який вони нараховані (не залежно від того, що оплачені вони будуть пізніше).

 

ПДФО та ВЗ

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу (пп. 168.1.5 ПКУ). Отже, податок з нарахованого, але не виплаченого, роялті необхідно сплатити не пізніше 30 числа місяця наступного за місяцем за який роялті було нараховано.

 

Відображення у ф. №1ДФ

Оскільки дохід фізособі все ж таки нараховується, то необхідно відобразити його і у розрахунку за ф. №1ДФ у періоді нарахування. В такому випадку заповнюється графа «3а», «4» та «4а», а графа «3» підлягатиме заповненню у періоді сплати доходу фізособі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»