• Посилання скопійовано

Компенсація директору витрат за оплату хмарних сервісів Google

Підприємство використовує систему хмарних сервісів Google (електронна пошта), однак оплата за них здійснюється з особистої картки директора. В подальшому ця сума компенсується за авансовим звітом. В наявності лише рахунок від Google Ireland Limited. Які податкові наслідки такої операції?

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Первинні документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов’язкові реквізити:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Первинні документи, складені в електронній формі, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг. Зокрема, первинні документи в електронній формі мають бути підписані за допомогою ЄЦП – тобто це не просто відображення змісту документу на комп’ютері.

В даному випадку, підприємством, що надає доступ до хмарних сервісів надається лише рахунок на оплату (фізособі - директору) шляхом надсилання на електронну адресу (або у інший спосіб отримання). Крім цього підприємство з нерезидентом не укладає договір та не отримує акти виконаних робіт, або інші документи, що могли б підтвердити зв’язок сплачених директором з особистої картки сум з господарською діяльністю підприємства. Рахунок же в даному випадку не може виступати первинним документом, тому що не містить всіх обов’язкових реквізитів (зокрема, підписів сторін) і не відповідає законодавству про електронні документи та електронний документообіг.

Відповідно до цього можна зробити такі висновки:

  • фактично за документами підприємство не отримує послуги від нерезидента (між підприємством і нерезидентом відсутні договірні відносини взагалі), а отже, отримання таких послуг в обліку у підприємства не відображається;
  • компенсація сплачених директором коштів на є компенсацією витрат на господарські потреби, а тому включається до оподатковуваного доходу такого директора як додаткове благо (з відповідним оподаткуванням ПДФО та ВЗ).

 

Податок на доходи нерезидента та ПДВ

Згідно з пп. 141.4.2 ПКУ резидент, який здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.4-141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати.

В даному ж випадку резидент не сплачує дохід нерезиденту (дохід сплачує фізособа-директор), а отже, у підприємства не виникає обов’язку утримувати та сплачувати нерезидентський податок на прибуток.

Відповідно до пп. 208.2 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташовано на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.2 ПКУ.

В даному ж випадку, як було зазначено вище, договірних відносини між нерезидентом та підприємством немає, тому наслідків з ПДВ також не виникне.

За аналогічною причиною, не виникне обов’язку і коригувати фінрезультат до оподаткування податком на прибуток на «нерезидентські» різниці, оскільки підприємство не придбаває у нерезидента товари або послуги, а лише компенсує працівнику суми, які до того ж не пов’язані з господарською діяльністю підприємства (тому що не підтверджуються первинними документами).

 

ПДФО та ВЗ

За пп. «г» п. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються: дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом.

Як було зазначено на початку, директору компенсуються витрати, зв’язок яких з господарською діяльністю підприємства не підтверджено документально. Тому сума такої компенсації підлягає оподаткування ПДФО та ВЗ за ставками 18 та 1,5% відповідно.

При цьому, якщо підприємство сплатить замість директора (тобто не утримає з його доходу) відповідні податки, то їх сума також об’єктом оподаткування. Тому, для того, щоб компенсувати директору «на руки» чисто суму понесених витрат, її розмір необхідно збільшити на коефіцієнт 1,24224 (не плутати з натуральним коефіцієнтом, передбаченим пп. 164.5 ПКУ).

У формі № 1ДФ такий дохід відображається з ознакою доходу "126".

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410