• Посилання скопійовано

Коли сплачувати податок з доходів нерезидента при оренді обладнання (швейних машинок)?

ТОВ - резидент орендує обладнання (швейні машинки) у нерезидента. Як відобразити цю операцію в обліку? Коли сплачувати податок з доходів нерезидента? Яку звітність подавати?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Норми пп. 140.5.4 ПКУ не поширюються на активи з права користування за договорами оренди, то в ситуації, що розглядається, визначати податкові різниці за такою операцією не потрібно.

 

Щодо оподаткування доходу нерезидента

Особливості оподаткування нерезидентів наведені в п. 141.4 ПКУ, відповідно до пп. «ґ» пп. 141.4.1 якого доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цим пунктом.

Лізингова/орендна плата, що вноситься резидентами на користь нерезидента - лізингодавця/орендодавця за договорами оперативного лізингу/оренди є такими доходами для цілей п. 141.4 ПКУ,

Відповідно до положень пп. 141.4.2 ПКУ резидент, у т. ч. ФОП, або суб'єкт господарювання (юридична особа чи ФОП), який обрав спрощену систему оподаткування, які користь нерезидента або уповноваженої ним особи виплачують дохід з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом, утримують податок з доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15% їх суми та за їх рахунок. Утриманий податок сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Вимоги цього абзацу не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їх постійні представництва на території України.

ДПС в ІПК від 01.09.2020 р. №3662/ІПК/99-00-05-06-02-06 повідомляє, що резидент, який здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи виплату у вигляді орендної плати за договорами оперативного оренди майна, що належить такому нерезиденту і знаходиться на території України, має утримати податок з такої суми орендної плати за ставкою в розмірі 15% під час її виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються така виплата, що набрали чинності.

Отже, резидент при виплаті платежів за оренду обладнання (швейних машинок) нерезиденту утримує податок за ставкою 15%, якщо інше не встановлено правилами міжнародного договору.

Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам, нарахованих за звітний (податковий) період зазначається у рядку 23 ПН Декларації з податку на прибуток.

При заповнені цього рядка до Декларації з податку на прибуток додається додаток ПН, який заповнюється окремо по кожному нерезиденту, якому виплачуються доходи.

Розрахунок (звіт) податкових зобов'язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України у вигляді лізингової/орендної плати наводиться у рядку 6 табл. 1 додатку ПН.

 

Щодо оподаткування ПДВ

Згідно з пп. "а" і "б" п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186  ПКУ.

Пунктами 186.2 - 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Отже, порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Місцем постачання послуг з надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання (пп. "ґ" п. 186.3 ПКУ).

Враховуючи зазначене, місцем постачання послуг з оренди обладнання (швейних машинок) вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

Пунктом 188.1 ПКУ встановлено, що база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Згідно з п. 190.2 ПКУ для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є їхня договірна (контрактна) вартість таких з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом Нацбанку на дату виникнення податкових зобов'язань. У разі отримання послуг від нерезидентів без їх оплати база оподаткування визначається, виходячи із звичайних цін на такі послуги без урахування податку.

Отже, для цілей оподаткування ПДВ місцем постачання послуг із надання в оренду (лізинг) рухомого майна, крім транспортних засобів та банківських сейфів є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

У даному випадку отримувачем послуг є резидент України, а отже операція нерезидента-орендодавця з постачання таких послуг резиденту-отримувачу є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується податком у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Відповідно до пунктів 208.2 та 208.3 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ.

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, визначено у статтях 180 і 208 розділу V ПКУ.

Згідно з п. 180.2 ПКУ особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, не зареєстрованими як платники ПДВ, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг.

Пунктом 208.5 ПКУ визначено, що отримувач послуг прирівнюється до платника податку для цілей застосування правил розділу V ПКУ щодо сплати податку, стягнення податкового боргу та притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування.

Відповідно до абз. 3 п. 12 Порядку №1307  у разі складання податкової накладної отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України:

  • у верхній лівій частині у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" робиться помітка "X" та зазначається тип причини «14» - складена отримувачем (покупцем) послуг від нерезидента;
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер постачальника (продавця)" такої накладної проставляється умовний ІПН "500000000000";
  • у рядку "Постачальник (продавець)" зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований продавець (нерезидент);
  • рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

У рядках, відведених для заповнення даних покупця, отримувач (покупець) зазначає власні дані.

Обсяг послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, та сума податкового зобов’язання відображаються у рядку 6 Декларації з ПДВ поточного звітного періоду.

У рядку 13 Декларації з ПДВ наступного за звітним періоду відображаються обсяг послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України, та сума податкового кредиту.

В бухгалтерському обліку операції, що розглядаються (без операції з придбання іноземної валюти), відображаються так:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Нараховано платіж за оренду обладнання

23 (91)

632

10000,0

Нараховане податкове зобов’язання з ПДВ

643

641

2000,0

Нараховано податок на доходи нерезидента (10000 х 15%)

632

641

1500,0

Сплачено орендодавцю платіж за оренду обладнання, за вирахуванням податку на доходи нерезидента 10000- 10000 х 15%

632

312

8500,0

Одночасно сплачено до бюджету податок на доходи нерезидента під час такої виплати

641

311

1500,0

Відображено податковий кредит з послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України

641

644

644

643

2000,0

2000,0

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»