• Посилання скопійовано

Бухоблік нарахування додаткового блага у вигляді тестування на COVID-19

Підприємством надано додаткове благо фізособі у вигляді послуги з тестування на COVID-19. Як відображається така операція у бухгалтерському обліку (нарахування блага, утримання ПДФО, ВЗ та ЄСВ)?

В першу чергу зауважимо, що згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Медичне обслуговування - це діяльність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням (ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров'я).

Водночас, як роз’яснюють податківці, медична допомога – це діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тобто, послуги у вигляді проведення тестів з метою профілактики захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19 цілком підпадають під визначення медичного обслуговування, а приватні лабораторії, які виконують тестування на COVID-19 (що мають відповідні ліцензії на здійснення медичного обслуговування) відносяться до закладів охорони здоров’я.

Тому вважаємо, що в даному випадку, за умови наявності підтверджувальних документів про отримання працівником відповідної послуги (чек, акт, договір) оподатковуваного доходу фізособи не виникне. Відповідно вартість такого тестування не повинна оподатковуватись ПДФО та ВЗ. Крім того, вартість такого тестування не є об'єктом для нарахування ЄСВ, оскільки такий вид доходу не зазначено у ст. 7 Закону про ЄСВ (також це підтверджують і пп. 3.27 та 3.30 розд. I Інструкції №5 та пп. 10 та 13 розд. II Переліку №1170). Втім не зайвим буде скласти внутрішній розпорядчий документ (наприклад, наказ, розпорядження), в якому зазначити, що вартість тестування не належить до фонду оплати праці підприємства. Зауважимо, що у разі сплати за тестування не працівників підприємства оподаткування ЄСВ не виникне незалежно від наявності наказу або підтверджувальних документів.

Якщо вищеописані умови не виконати, зокрема, якщо немає наказу керівника та/або підтвердних документів, то вартість тестування на COVID-19 оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах як додаткове благо.

Втім, платник податку самостійно приймає рішення щодо оподаткування виплачених доходів, тому у таблиці нижче розглянемо бухгалтерський облік, в тому числі і у разі оподаткування такого доходу:

Операція

Дт

Кт

Сума, грн

Сплачено медичному закладу за послуги з тестування на COVID-19

631/медичний заклад

311

1300,00

Отримано акт виконаних щодо наданого медичного обслуговування

23/92/93/94*

685/фізособа

1300,00

Відображено взаємозалік

685/фізособа

631/медичний заклад

1300,00

Утримано ПДФО з не працівника**

Утримано ПДФО з працівника**

(із застосування натурального коефіцієнта 1,219512)

685/фізособа

661/працівник

641

641

285,37

Утримано ВЗ з не працівника**

Утримано ВЗ з працівника**

685/фізособа

661/працівник

641

641

19,50

Нараховано ЄСВ***

23/92/93/94*

651

286,00

* - в залежності від того, з якою метою і кого тестують;

** - якщо не виконано умови пп. 165.1.19 ПКУ;

*** - якщо такий дохід включається до фонду оплати праці працівників.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»