• Посилання скопійовано

Обслуговування 1С: як обліковувати витрати?

Підприємство отримує від ФОПа послуги з обслуговування 1С. Послуги складаються, наприклад, з коригування форми первинного документу, оновлення конфігурації, усунення помилки сумісності з іншим ПЗ. Як обліковувати такі витрати?

В першу чергу зазначимо, що послуги з обслуговування 1С не підпадають під визначення роялті (пп. 14.1.225 ПКУ). Водночас, зважаючи на те, що у запитанні мова йде не про плату за користування комп’ютерною програмою, а саме про обслуговування вже існуючої, треба визначитися, чи збільшують такі витрати вартість нематеріального активу, чи ні.

Згідно з п. 18 П(С)БО 8, первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних із удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод.

Водночас, витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигід від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду.

Рішення про класифікацію понесених підприємством витрат приймає безпосередньо керівник на підставі облікової політики підприємства. Однак, на думку автора, послуги, що полягають у коригуванні форм первинних документів, оновлення конфігурації 1С або усунення помилок у сумісності ПЗ є витратами на підтримання такого ПЗ у придатному для використання стані. Оскільки завдяки таким витратам об’єкт нематеріального активу продовжує використовуватись з запланованою підприємством метою і не призводить до збільшення строку використання самого ПЗ або збільшення економічних вигід від його використання. Тому такі витрати доцільно відносити відразу на витрати поточного періоду (Дт 92 Кт 631).

Про удосконалення або модернізацію ПЗ (витрати які збільшують первісну вартість ПЗ) мова може іти у тому випадку, якщо встановлюється новий модуль програмного забезпечення або його оновлення призводить до збільшення вигід від його використання (збільшення потужностей ПЗ або розширення його функцій).

Зверніть увагу, що класифікація таких витрат не залежить від їх вартості. Необхідно спиратись саме на характер проведених робіт і їх вплив на збільшення економічних вигід від використання ПЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.20249
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202412
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20246
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445