• Посилання скопійовано

Переведення боргу на іншу юрособу: облік та податкові наслідки

ТОВ «А» ліквідується і передає борг щодо оренди у розмірі 1 млн грн на інше підприємство «В». Як в обліку відображати таку операцію? Які податкові наслідки?

Згідно з п. 1 ст. 520 ЦКУ боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

При цьому, при здійсненні операції з переведення боргу на іншу особу, у такого суб’єкта господарювання виникають і зобов’язання перед такою особою. Тобто, в бухгалтерському обліку первинного боржника операція з переведення боргу відображається записом Дт 631 Кт 685. У нового боржника відповідно виникають зобов’язання перед кредитором і дебіторська заборгованість первинного боржника Дт 377 Кт 685. Таким чином, операція з переведення боргу (заміни боржника) не призводить ані до виникнення доходу, ані до виникнення витрат.

Далі, якщо первинний боржник не буде погашати свою заборгованість перед новим боржником (наприклад, укладається угода про прощення боргу), то у нього в бухгалтерському обліку виникає дохід у сумі прощенного зобов’язання (Дт 685 Кт 717), а у нового боржника - на цю ж суму витрати (Дт 944 Кт 377). Тобто зміну у складі доходів і витрат несе саме операція з прощення заборгованості первинного боржника перед новим.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Щодо первинного боржника, то при прощенні йому боргу новим боржником ПКУ податкових різниць не передбачено. Тому така операція на фінрезультат вплине лише за наведеними вище правилами бухгалтерського обліку.

А ось новому боржнику, якщо він коригує ФР до оподаткування необхідно зважати на пп. 139.2 ПКУ, яким передбачено, що: 

Фінансовий результат до оподаткування збільшується:

  • на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів) відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів або понад резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів).

Фінансовий результат до оподаткування зменшується:

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), що відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Згідно з пп. «а» п. 14.1.11 ПКУ для того, щоб заборгованість стала безнадійною згідно з ПКУ повинен минути строк позовної давності. Також безнадійною заборгованістю є заборгованість суб’єктів господарювання, визнаних банкрутами у встановленому законом порядку або припинених як юридичні особи у зв’язку з їх ліквідацією. Тобто в бухгалтерському обліку підприємство має право визнати прощену заборгованість безнадійною і списати, а ось в податковому така прощена заборгованість зменшить ФР до оподаткування лише після спливу строку позовної давності з дня її виникнення (в загальному порядку строк позовної давності становить 3 роки) або ж після ліквідації первинного боржника.

 

ПДВ

Як передбачено пп. «а» та «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів або послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Тобто операція з переведення боргу не є об’єктом оподаткування ПДВ ані у попереднього боржника, ані у нового.

Крім того, зміна боржника не зазначена у підставах для складання РК, що наведені у пп. 192.1 ПКУ. Тому підстав для складання РК при зміні боржника у орендодавця не виникає.

Тобто у розрізі оподаткування ПДВ така операції наслідків не несе.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:2211
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1015
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 806
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423