• Посилання скопійовано

Як обліковувати будматеріали для прибудинкової території, огорожу та прохідну?

Підприємство на обліку має приміщення, яке позначено в обліку, як виробничо-побутові приміщення. На даний момент відбувається ремонт даного приміщення та прибудинкової території. Як правильно обліковувати будівельні матеріали, які були куплені для прибудинкової території, також огорожа та будиночок на прохідній?

Будівельні матеріали для прибудинкової території

Будівельні матеріали, придбані для ремонту прибудинкової території, є запасами підприємства. Відповідно до Інструкції №291 субрахунок 205 «Будівельні матеріали» використовується забудовниками, тому як варіант можна використовувати субрахунок 209 «Інші матеріали».

Якщо матеріали були придбані для ремонту прибудинкової території, то при використанні таких матеріалів вони списуються на витрати звітного періоди, адже є поточним ремонтом (п. 15 П(С)БО 7).

Якщо підприємство обліковує як один об’єкт ОЗ будівлю з прибудинковою територією, то рахунок та стаття витрат обирається в залежності від того, яке призначення будівлі – виробниче, загальновиробниче, адміністративне, збутове чи для інших цілей.

Наприклад, всі ці витрати, що стосуються офісної будівлі, будуть списані на рахунок 92. Якщо це будівля магазину підприємства – то витрати на обслуговування прибудинкової території відносяться на рахунок 93. Якщо будівля призначена для загальновиробничих цілей, то обирається рахунок 91.

Якщо матеріали були придбані для будівництва чи реконструкції прибудинкової території, тоді ці витрати «підуть» на збільшення первісної вартості ОЗ будівлі (якщо підприємство обліковуватиме будівлю та територію як один об’єкт) (Дт 152 Кт 209, Дт 103/будинок Кт 152), або ж збільшення первісної вартості ОЗ-прибудинкової території – якщо мова про реконструкцію, або створення окремого об’єкта ОЗ – прибудинкова територія – якщо мова про будівництво такої території (в обох варіантах Дт 152  Кт 209, Дт 103/прибудинкова територія Кт 152).

 

Огорожа

Облік огорожі залежить від того, чи вона прив’язана до певної однієї споруди, чи ні.

Так, якщо огорожа для певної споруди, то можна обліковувати її двома варіантами (дивлячись, яке рішення прийме керівництво щодо обліку -  пооб’єктний облік  (компонентний облік), чи ні):

  • як частину вартості споруди – тобто в обліку відбуватиметься збільшення первісної вартості будівлі/споруди – Дт 152 Кт 20, 22, 63, 66, 68; Дт 103/будинок Кт 152;
  • як окремий об’єкт ОЗ – Дт 152Кт 20, 22, 63, 66, 68; Дт 103-споруда/огорожа Кт 152.

Так, якщо один об'єкт ОЗ складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухобліку як окремий об’єкт основних засобів (п. 4 П(С)БО 7). Враховуючи, що строк корисного використання огорожі може досить суттєво відрізнятись від строку корисного використання будівлі, такий об’єкт, як огорожа, вважаємо, доцільно обліковувати окремо.

Якщо ж огорожа не прив’язана до певної однієї споруди, а наприклад, на території знаходиться декілька споруд та будинків, то така огорожа обліковується як окремий об’єкт ОЗ - Дт 152Кт 20, 22, 63, 66, 68; Дт 103-споруда/огорожа Кт 152.

Про це ми також писали тут.

Таким чином, вважаємо, що якщо огорожу зводять без прив’язки до будь-якої нерухомості та вона виконує певні самостійні функції або обслуговує декілька об’єктів нерухомості, то він вважатиметься самостійним об’єктом ОЗ.

 

Будиночок на прохідній

Вважаємо, що прохідну доречно обліковувати як окремий об’єкт ОЗ – Дт 152 Кт 20, 22, 63, 66, 68; Дт 103-споруда/прохідна Кт 152. Адже така споруда є окремою, яка виконує свої функції та має різний строк користування в порівнянні із будівлею. Крім цього, із такої інженерної споруди (вважаємо, що прохідна відповідає саме цьому визначенню) слід сплачувати податок на нерухомість, оскільки така споруда є об'єктом нежитлової нерухомості) (див. ІПК ДПСУ від 03.09.2018 р. №3817/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410