• Посилання скопійовано

Оприбуткування готівки, отриманої при здійснені розрахунків через РРО: як відобразити в обліку?

Як магазину роздрібної торгівлі продовольчими товарами оприбуткувати готівкову виручку, отриману при здійснені розрахунків через РРО, у касу підприємства?

Відповідно до п. 11 Положення №148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Згідно з абз. 2 п. 29 Положення №148 вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або розрахункової книжки для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».

Підприємство має право здійснювати збір готівкової виручки (готівки), отриманої від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), для подальшого її здавання до банку з використанням комплексу технічних та програмних засобів, розташованих у місці здійснення готівкових розрахунків, які б забезпечували безпечне передавання коштів з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання та подальшого здавання готівки до кас банків.

Якщо готівка отримана від реалізації і проведена через РРО, вилучається з місця проведення розрахунків, то така операція має бути відображена у РРО операцією «службове виведення» і відповідно до п. 11 розділу II Положення №148 у цьому випадку касова книга може не використовуватись (відповідь на питання 1 в ІПК ДПС від 12.09.2019 р. №143/6/99-00-05-04-01-15/ІПК).

Крім того, п. 39 Положення №148 передбачено, що установи/підприємства відображають у касовій книзі усі надходження і видачу готівки в національній валюті (додаток 5 Положення №148).

Кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів).

Щодо переміщення готівки з робочого місця касира до спеціально обладнаного приміщення для зберігання та подальшого здавання готівки до банку через службу інкасації ДПС у відповіді на питання 2 в ІПК від 12.09.2019 р. №143/6/99-00-05-04-01-15/ІПК повідомляє таке.

У разі дотримання суб'єктом господарювання алгоритму дій щодо використання у РРО операції «службове виведення» готівкові кошти можливо переміщувати з місця проведення розрахунків та така сума вважатиметься оприбуткованою. Крім того, у розумінні Закону про РРО невідповідності на місці проведення розрахунків не буде.

В бухгалтерському обліку розрахунки через РРО та оприбуткування готівки відображається таким чином (суми умовні), субрах. 3012 – це готівка в РРО, субрах. 3011 – це готівка в основній касі підприємства.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відображена виручка, отримана через РРО за Z-звітом

3012

702

3000,0

Нараховано податкове зобов'язання з ПДВ

702

641

500,0

Відображена частина розрахункових операцій у безготівковій формі (оплата платіжними картками)

333

3012

1800,0

Відображено переміщення готівки з робочого місця касира до спеціально обладнаного приміщення каси

3011

3012

1200,0

Оформлено РКО для здавання готівки до банку, з  додаванням до нього квитанції до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку

311

3011

1200,0

Зараховано на поточний рахунок оплату за платіжними картками

311

333

1800,0

 

При веденні бухгалтерського обліку з використанням спеціальних програм для відображення оприбуткування виручки, отриманої із застосуванням РРО, необхідно «підв'язати» до створення ПКО проведення перших чотирьох операцій. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»