• Посилання скопійовано

На яких рахунках обліковувати дохід та витрати від орендних операцій?

Якщо підприємство обліковує дохід від оренди інвестиційної нерухомості на рахунку 703, а компенсацію комунальних послуг на рахунку 719 та, відповідно, витрати на рахунку 23 та 949, чи можливий такий варіант обліку? Якщо ні, то які наслідки при перевірці? Чи виправляти звітність за минулі роки?

Перш за все слід визначитися, на яких рахунках обліковувати доходи та витрати від орендних операцій. На нашу думку, орендні платежі та компенсація комунальних послуг повинні обліковуватися на одному рахунку. Аналогічно й витрати – всі витрати, що стосуються об’єкта оренди разом з витратами на комунальні послуги, теж мають обліковуватися на одному рахунку.

У плані рахунків для обліку доходів від операційної оренди майна призначений субрахунок 713 "Дохід від операційної оренди активів". На цьому субрахунку слід обліковувати всі доходи від оренди, в тому числі і компенсацію комунальних платежів.

Разом з цим, якщо надання в оренду майна є основною діяльністю підприємства, доходи від оренди можна обліковувати на рахунку 703 "Дохід від реалізації робіт і послуг".

Всі витрати на утримання майна, що надається в оренду, доцільно обліковувати на рахунку 23 з подальшим списанням на собівартість послуг з оренди: Дт 903 Кт 23. Сюди ж включаються й витрати на оплату комунальних послуг.

Щодо обліку витрат на оплату комунальних послуг у минулих періодах на рахунках 719 та 949. Якщо підприємство кожного місяця списувало на фінрезультат всі понесені витрати щодо оренди, та у нього не виникало залишку на рахунку 23 на кінець місяця (тобто не залишалося так званого «незавершеного виробництва»), то на фінрезультат ця помилка не вплинула. 

Як правило, при орендних операціях не повинна залишатися сума несписаних витрат на рахунку 23, тож всі витрати, понесені у звітному періоді на утримання орендного майна, повинні бути списані на фінрезультат у цьому ж періоді.

На нашу думку, за цих умов виправлення фінансової звітності не має практичного сенсу, адже на фінрезультат це не вплинуло, а отже, не вплинуло і на суму податку на прибуток. Тож з нового звітного року можна змінити порядок обліку доходів і витрат щодо орендних операцій:

  • Дт 361 Кт 703 (713) – визнання доходу в сумі орендної плати та компенсації комунальних витрат;
  • Дт 703 (713) Кт 641 – нарахування ПЗ з ПДВ;
  • Дт 23 Кт 13, 20, 22, 65, 66, 63 і т.п. – облік витрат на утримання та обслуговування орендного майна, в тому числі і комунальні витрати – Дт 23 Кт 631;
  • Дт 903 Кт 23 – списання понесених витрат на собівартість утримання орендного майна у звітному періоді;
  • Дт 703 (713) Кт 791 – списання доходів на фінрезультат;
  • Дт 791 Кт 903 – списання витрат на фінрезультат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202427
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.20245
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202417
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202461
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202423