• Посилання скопійовано

Кредиторська заборгованість із підзвітною особою: чи дисконтувати?

Чи проводити дисконтування кредиторської заборгованості підзвітній особі (оплата за ТМЦ), якщо вона виникла в 2016 році та непогашена станом на 01.01.2020 року?

Кредиторська заборгованість із підзвітною особою за придбані ТМЦ є поточною заборгованістю.

Так, якщо в колективному трудовому договорі передбачено термін для виплати компенсації підприємством витрат, понесених працівником на господарські потреби підприємства в прив'язці до дня затвердження авансового звіту, тоді починати відлік терміну позовної давності необхідно з дня, наступного за днем затвердження такого звіту.

У іншому випадку або в разі, якщо інший відправної точки немає, слід керуватися нормою ч. 2 ст. 530 ЦКУ. Так, боржник повинен виконати такий обов'язок у 7-денний строк від дня пред'явлення письмової вимоги. Термін давності в 3 роки у такому разі почне свій відлік з 8 дня з дати пред'явлення працівником такої  вимоги.

Детальніше про це ми писали тут та тут.

Таким чином, оскільки боржник, тобто підприємство-роботодавець, повинен виконати обов'язок щодо компенсації понесених витрат працівнику у 7-денний строк від дня пред'явлення письмової вимоги, тобто в строк погашення заборгованості перед працівником менше 1 року, то ця заборгованість є поточною.

Що стосується прострочення поточної заборгованості, то від того, що поточна заборгованість стала простроченою, вона не стала довгостроковою. А тому, якщо прострочення стосується поточної заборгованості, то дисконтувати її не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»