• Посилання скопійовано

Кредиторська заборгованість: як списати платнику ПДВ?

Підприємство в 2015 році придбало товар (з ПДВ), але не оплатило його. Наразі таку заборгованість не погашено і постачальник до суду подавати не збирається. Як правильно списати таку заборгованість? Які податкові наслідки?

Списання кредиторської заборгованості

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

Зокрема, списання дебіторської та кредиторської заборгованості оформлюється бухгалтерською довідкою.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 11, підприємство відображає зобов’язання, якщо його оцінка може бути достовірно визначена й існує ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення.

Якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його суму включають до доходу звітного періоду. Отже, підставою для списання кредиторської заборгованості в бухобліку є впевненість у її майбутньому непогашенні. 

При цьому, документальне підтвердження того, що кредиторська заборгованість не підлягає поверненню, залежить від причини, за якою існує впевненість у неповерненні заборгованості, зокрема:

  • у випадку ліквідації кредитора (за умови відсутності правонаступників) – в такому випадку підтвердженням буде запис  в державному реєстрі про ліквідацію;
  • у разі пробачення боргу кредитором підтвердженням може бути лист про прощення боргу;
  • закінчення строку позовної давності  – в такому випадку підтверджувальними документами можуть виступати, зокрема, наказ керівника або розпорядження, акт інвентаризації зобов’язань і розрахунків.

 

ПДВ

Податковим кодексом не передбачено коригування відображеного ПК за списаною кредиторською заборгованістю за отримані товари/послуги. Проте податківці (зокрема, у листі 19.01.2016 р. №701/10/26-15-11-02-13) зазначають, що товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, як це передбачено у пп. 198.3 ПКУ, а тому право на податковий кредит щодо таких товарів/послуг у платника податку відсутнє. 

Відповідно, якщо платник податку при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної сформував податковий кредит, але такі товари/послуги не були оплачені протягом терміну позовної давності, то в податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку необхідно відкоригувати суму податкового кредиту. При цьому коригування податкового кредиту у вказаному випадку здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

Зокрема, у підкатегорії 101.23, «ЗІР» зазначалось, що таке коригування здійснюється у таблиці 2 Додатку 1 до декларації з ПДВ у наступному порядку:

  • в графі 2 – зазначається індивідуальний податковий номер постачальника;
  • в графі 3.1 – дата складення бухгалтерської довідки;
  • в графі 4 – обсяг постачання (без ПДВ);
  • у графі 5 – сума ПДВ нарахована за основною ставкою;
  • у графі 6 – сума ПДВ нарахована за ставкою 7%.

В бухобліку в такому випадку необхідно зробити сторно проведення Дт 644 Кт 631 та Дт 641/ПДВ Кт 644 – на підставі бухгалтерської довідки. А списання кредиторської заборгованості (Дт 631 Кт 717) робити вже на суму без урахування ПДВ.

 

Прибуток

Як було зазначено вище, списання кредиторської заборгованості, яка не підлягає поверненню, оформлюється бухгалтерським записом Дт 631 Кт 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості».

Оскільки списується безнадійна кредиторська заборгованість, яка виникла вже після 01.01.2015 року, то жодних коригувань з податку на прибуток у ПКУ не передбачено. Тому такі суми враховується при визначені фінансового результату до оподаткування виключно за правилами бухгалтерського обліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»