• Посилання скопійовано

Коригування суми митних платежів при імпорті товару: що в обліку?

Підприємство імпортує товарів. Митним органом збільшено митну вартість та донараховано митні платежі. Підприємство прийняло рішення оскаржувати це в суді. Митним органом надано аркуш коригування із збільшенням суми митних платежів. Як відображати суми мита та ПДВ, якщо судова справа ще триває?

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. У даному випадку таким первинним документом є митна декларація (МД).

При цьому, різниця між сумами платежів, нарахованими за митною вартістю, визначеною декларантом, і митною вартістю, визначеною митним органом (у разі внесення грошової застави на відповідний рахунок митного органу) у МД відображається з кодом 55.

 

ПДВ

Щодо ПДВ, то податківці у ІПК від 04.01.2019 р. №66/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснювали, що відповідно до пп. 198.2 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з пп. 187.8 ПКУ.

У випадку ж, якщо після митного оформлення товарів, поміщених у митний режим імпорту, змінюється величина митної вартості таких товарів (за рішенням суду, яке набрало законної сили, або контролюючим органом прийнято рішення про коригування заявленої митної вартості товарів), коригування податкового кредиту з ПДВ здійснюється на дату оформлення аркуша коригування за формою згідно з додатком 4 до Положення №450.

Таким чином, у періоді оформлення митної декларації підприємство визнає ПК з ПДВ без врахування донарахованої суми митних платежів (тобто лише суму ПДВ, яка нарахована з митної вартості товару, що була зазначена декларантом).

Після здійснення доплати митних платежів і отримання аркуша коригування підприємство має право збільшити суму ПК з ПДВ на відповідну донараховану суму ПДВ.

Якщо в подальшому в судовому порядку буде визначено, що збільшення митної вартості і донарахування митних платежів було неправомірним, митним органом буде оформлено ще один аркуш коригування, на підставі якого платник податку знову відкоригує суму ПК з ПДВ, але тепер вже в сторону зменшення.

Результати таких коригувань знайдуть своє відображення у рядку 11.1 (або 11.2) декларації:

  • зменшення відображається із знаком «–»;
  • збільшення - із знаком «+».

При цьому, в обліку сума сплачених гарантійних митних платежів відображається записом Дт 377 Кт 311. А після отримання аркушу коригування сума ПДВ з субрахунку 377 відноситься до дебету субрахунку 641.

Якщо ж наступним аркушем коригування буде зменшено суму митної вартості і, відповідно, ПДВ, то вважаємо, що в обліку таке зменшення необхідно відобразити зворотнім записом - Дт 377 Кт 641, оскільки в подальшому така сума підлягає поверненню митними органами (або врахуванням в рахунок наступних операцій з ввезення).

 

Мито

Оскільки з кодом 55 відображається лише сума гарантійних платежів (що ще не означає, що сума таких податків є нарахованою), то вважаємо, що на собівартість товару підприємство має відносити лише ту суму мита, яка була нарахована з митної вартості, яка зазначена декларантом. Після отримання аркушу коригування для обліку суми такого мита, необхідно зважати на те, чи був товар вже реалізований, чи ні:

  • якщо товар ще не було продано, то підприємство в обліку відображає запис Дт 28 Кт 377 у сумі збільшення розміру мита, яка зазначена у аркуші коригування;
  • у разі, якщо товар вже було реалізовано, донарахована сума мита відображається записом Дт 902 Кт 377.

Якщо в подальшому судом буде визнано неправомірність донарахування сум митних платежів і митним органом буде надано ще один аркуш коригування, то облік такого коригування також буде залежати від того, чи продано такий товар:

  • якщо товар все ще не було реалізовано, то зменшення відображається записом Дт 28 Кт 377 методом «Червоне сторно» (тобто із знаком «-»);
  • у разі, коли такі товари вже було реалізовано, зменшення митних платежів здійснюється записом Дт 902 Кт 377 методом «Червоне сторно» (тобто із знаком «-»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202412
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424
  • Бухоблік примірника комп’ютерної програми
    Підприємство для кінцевого використання придбало примірник комп’ютерної програми терміном на 1 рік на 1,4 млн грн. Наступного року придбали продовження цієї програми також на 1 рік на 1,4 млн грн. Окрім того, придбали програму, яку встановлено в серверну систему, на 1 рік. Наступного року придбали її продовження. Як обліковувати?
    05.04.202479
  • Бухгалтерський облік права на використання баз даних
    Підприємство придбало право на використання баз даних строком на 12 місяців. Як відобразити дану операцію в обліку?
    05.04.2024559