• Посилання скопійовано

Коригування суми митних платежів при імпорті товару: що в обліку?

Підприємство імпортує товарів. Митним органом збільшено митну вартість та донараховано митні платежі. Підприємство прийняло рішення оскаржувати це в суді. Митним органом надано аркуш коригування із збільшенням суми митних платежів. Як відображати суми мита та ПДВ, якщо судова справа ще триває?

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. У даному випадку таким первинним документом є митна декларація (МД).

При цьому, різниця між сумами платежів, нарахованими за митною вартістю, визначеною декларантом, і митною вартістю, визначеною митним органом (у разі внесення грошової застави на відповідний рахунок митного органу) у МД відображається з кодом 55.

 

ПДВ

Щодо ПДВ, то податківці у ІПК від 04.01.2019 р. №66/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснювали, що відповідно до пп. 198.2 ПКУ для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з пп. 187.8 ПКУ.

У випадку ж, якщо після митного оформлення товарів, поміщених у митний режим імпорту, змінюється величина митної вартості таких товарів (за рішенням суду, яке набрало законної сили, або контролюючим органом прийнято рішення про коригування заявленої митної вартості товарів), коригування податкового кредиту з ПДВ здійснюється на дату оформлення аркуша коригування за формою згідно з додатком 4 до Положення №450.

Таким чином, у періоді оформлення митної декларації підприємство визнає ПК з ПДВ без врахування донарахованої суми митних платежів (тобто лише суму ПДВ, яка нарахована з митної вартості товару, що була зазначена декларантом).

Після здійснення доплати митних платежів і отримання аркуша коригування підприємство має право збільшити суму ПК з ПДВ на відповідну донараховану суму ПДВ.

Якщо в подальшому в судовому порядку буде визначено, що збільшення митної вартості і донарахування митних платежів було неправомірним, митним органом буде оформлено ще один аркуш коригування, на підставі якого платник податку знову відкоригує суму ПК з ПДВ, але тепер вже в сторону зменшення.

Результати таких коригувань знайдуть своє відображення у рядку 11.1 (або 11.2) декларації:

  • зменшення відображається із знаком «–»;
  • збільшення - із знаком «+».

При цьому, в обліку сума сплачених гарантійних митних платежів відображається записом Дт 377 Кт 311. А після отримання аркушу коригування сума ПДВ з субрахунку 377 відноситься до дебету субрахунку 641.

Якщо ж наступним аркушем коригування буде зменшено суму митної вартості і, відповідно, ПДВ, то вважаємо, що в обліку таке зменшення необхідно відобразити зворотнім записом - Дт 377 Кт 641, оскільки в подальшому така сума підлягає поверненню митними органами (або врахуванням в рахунок наступних операцій з ввезення).

 

Мито

Оскільки з кодом 55 відображається лише сума гарантійних платежів (що ще не означає, що сума таких податків є нарахованою), то вважаємо, що на собівартість товару підприємство має відносити лише ту суму мита, яка була нарахована з митної вартості, яка зазначена декларантом. Після отримання аркушу коригування для обліку суми такого мита, необхідно зважати на те, чи був товар вже реалізований, чи ні:

  • якщо товар ще не було продано, то підприємство в обліку відображає запис Дт 28 Кт 377 у сумі збільшення розміру мита, яка зазначена у аркуші коригування;
  • у разі, якщо товар вже було реалізовано, донарахована сума мита відображається записом Дт 902 Кт 377.

Якщо в подальшому судом буде визнано неправомірність донарахування сум митних платежів і митним органом буде надано ще один аркуш коригування, то облік такого коригування також буде залежати від того, чи продано такий товар:

  • якщо товар все ще не було реалізовано, то зменшення відображається записом Дт 28 Кт 377 методом «Червоне сторно» (тобто із знаком «-»);
  • у разі, коли такі товари вже було реалізовано, зменшення митних платежів здійснюється записом Дт 902 Кт 377 методом «Червоне сторно» (тобто із знаком «-»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.20249
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202412
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20246
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445