• Посилання скопійовано

Включення списаних відсотків до 75% частки доходу сільгоспвиробника

Юрособа - виробник сільгосппродукції (на IV групі ЄП) має кредит від нерезидента (курсові різниці не нараховувалися). Відсотки за договором нараховуються та сплачуються в день погашення позики. Позикодавець пропонує внести суму позики до статуту підприємства, а відсотки списати. Чи відноситься списання відсотків до доходу 75% питомої ваги?

По-перше, при списанні відсотків виникає дохід: Дт 684 Кт 717. При цьому заборгованість за цими відсотками не є такою, за якою сплив строк позовної давності, адже заборгованість списується за угодою сторін до настання такого строку.

По-друге, розрахунок 75% питомої ваги сільськогосподарського доходу ведеться у Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за формою, затвердженою Наказом Мінаграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 р. № 772.

Дохід від списання відсотків потрапить до рядка 2 Розрахунку «Загальна сума доходу сільськогосподарського товаровиробника». Одночасно у підрядках 3.1 – 3.6 цей дохід не відображається, оскільки він не підпадає під визначення жодного підрядка. Зокрема, у підрядку 3.5 відображається кредиторська заборгованість, яка списана після закінчення строку позовної давності, а в даному випадку ця умова не виконується.

Отже, сума доходу від списання відсотків потрапить до рядка 2 та не потрапить до рядка 3 Розрахунку. Відповідно, скоригований дохід сільгоспвиробника у рядку 4 буде включати в себе і суму списаних відсотків.

І наостанок, включення суми списаних відсотків до рядка 4 зменшить частку сільгоспдоходів у рядку 5. Таким чином, якщо така частка виявиться менше 75%, підприємство втратить право на 4 групу єдиного податку і повинно буде перейти на загальну систему оподаткування з наступного року. Наявність збитку щодо операції зі списання вдсотків не впливає на розрахунок частки доходу 75%.

Зауважимо, що доходи від курсової різниці враховуються при коригуванні загальної суми доходу у рядку 3.6 Розрахунку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202411
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202413
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202425