• Посилання скопійовано

Оренда спортивного майданчика для футболу працівників та придбання для них форми: що з витратами?

Як у бухобліку відображаються та оподатковуються витрати на оренду спортивних залів та майданчиків для гри у футбол працівників, а також придбання та видача спортивної форми, спортивного інвентарю?

Запитання:

Підприємство орендує спортивний майданчик для гри у футбол для укріплення навичок командної роботи, профілактики захворювань, пов'язаних з офісною роботою тощо. Працівники на добровільній основі запрошуються для тренувань у позаробочий час. Також підприємство придбало комплекти спортивного одягу для команд, які видаватимуться працівникам – гравцям, які можуть забрати її додому, самостійно доглядатимуть, пратимуть тощо. Чи повинний працівник повернути форму, якщо він припиняє тренуватися або звільняється? Як у бухобліку відображаються та оподатковуються витрати на оренду спортивних залів та майданчиків для гри у футбол, а також придбання та видача спортивної форми, спортивного інвентарю (м'ячів тощо)?

 

Відповідь:

Відповідно до ст. 7 Закону "Про колективні договори і угоди"  у колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема, щодо встановлення гарантій і компенсацій (в т. ч. організації оздоровлення і відпочинку працівників).

Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги, зокрема, щодо оздоровлення та відпочинку працівників тощо.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України ЦК профспілки працівників освіти і науки України у листі від 23.05.2011 р. №1/9-380, 02-5/423 повідомляє, що нормами чинного законодавства не встановлено коло соціально-побутових пільг, які можуть надаватися суб'єктам колективного договірного врегулювання через зобов'язання колективного договору. Тому не виключається можливість взяття однією зі сторін колективно-договірного регулювання зобов'язання забезпечити чи надавати пільги.

При цьому згідно з п. 3.27  Інструкції № 5, до фонду оплати праці не належать витрати на проведення культурно-освітніх і оздоровчих заходів та утримання громадських служб, крім оплати праці працівників, які їх обслуговують.

У п. 29 П(С)БО 16 зазначено, що до складу інших витрат включаються витрати, які виникають під час діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). 

Облік витрат, що виникають в процесі діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг ведеться на рахунку 97 "Інші витрати" (субрахунок 977 "Інші витрати діяльності").


ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відповідно до пп. "а" пп. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються дохід, отриманий як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, крім випадків, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Також не вважаються додатковим благом платника податку доходи, одержані у формі та розмірах, що підлягають включенню роботодавцем до собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, а також кошти, вартість послуг, спортивного одягу, аксесуарів, взуття та інвентарю, колясок для інвалідів, у т. ч., що призначені для участі інвалідів в фізкультурно-реабілітаційних та спортивних заходах, лікарських та медико-відновлюваних засобів та інших доходів, наданих (виплачених) платнику податку - учаснику спортивних (крім професійного спорту), фізкультурно-оздоровчих заходів, заходів з фізкультурно-оздоровчої діяльності та фізкультурно-спортивної реабілітації, що фінансуються з бюджету та/або бюджетними організаціями, іншими неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату надання таких коштів.

Водночас, норми пп. 164.2.17 ПКУ не містять посилань на те, що доходи, одержані платником податку у вигляді безоплатного відвідування приміщень (власних та орендованих), пристосованих для занять спортом (тренажерного залу, залу для занять йогою), майданчиків для гри в футбол тощо, не оподатковуються ПДФО. Зазначене лише може вказувати на те, що такі доходи не є додатковим благом.

Разом з тим, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

ДФС в ІПК від 29.10.2018 р. №4624/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що вартість безоплатного відвідування працівниками приміщень (власних та орендованих) пристосованих для занять спортом (тренажерного залу, залу для занять йогою), майданчиків для гри в футбол тощо, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого працівника як інший дохід та оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Витрати на видачу працівникам підприємства спортивної форми для гри у футбол також підлягають оподаткуванню ПДФО та ВЗ на загальних підставах. Згідно з п. 167.1 ПКУ ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у п. 167.2 - 167.5 ПКУ).

У даному випадку також застосовується і «натуральний коефіцієнт» відповідно до п. 164.5 ПКУ. Крім того, вказані доходи є об'єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

Ставка ВЗ становить 1,5% об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розд. XX ПКУ (пп. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний сплатити до бюджету ПДФО та ВЗ у повному обсязі відповідно до порядку, визначеного ст. 168 ПКУ.

Базою нарахування ЄСВ для платників, визначених у п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Таким чином, вартість безоплатного відвідування працівниками приміщень (власних та орендованих), пристосованих для занять спортом (тренажерного залу, залу для занять йогою), майданчиків для гри в футбол тощо, не є виплатою, яка включається до заробітної плати або до суми винагороди за цивільно-правовим договором. Отже, зазначений дохід не є базою нарахування ЄСВ.

 

ПДВ

Норми пп. "г" п. 198.5 ПКУ зобов'язують платника ПДВ нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну  за товарами/послугами, необоротними активами придбаними /виготовленими з ПДВ, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Відповідно до пп. 4 п. 11 Порядку №1307 у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ платник ПДВ складає окрему зведену ПН за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання та починають використовуватися в операціях, що не є його господарською діяльністю платника податку.

Такі зведені ПН складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду із зазначенням у графі "Зведена податкова накладна" коду ознаки "1" - у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ.

У зведених ПН, у яких зазначено код ознаки "1", у графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.), у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000", рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється. Крім того, у верхній лівій частині зведеної ПН зазначається тип причини за п. 8 Порядку №1307 (13 - Складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

У бухобліку витрати на оренду спортивного майданчика для гри у футбол та придбання спортивної форми для працівників відображається так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відображено витрати на оренду спортивного майданчика для гри у футбол 15 працівників

949

685

685

311

30000,00

36000,00

Нараховано податковий кредит з ПДВ

641

685

6000,00

Відображено витрати на придбання спортивної форми для 15 працівників

209

631

631

311

15000,00

18000,00

Нараховано податковий кредит з ПДВ

641

631

3000,00

Відображена видача форми 15 працівникам

949

209

15000,00

Утримано ПДФО з додаткового блага кожного працівника з урахуванням натурального коефіцієнта (3000 х 1,219512 х 18%)

661

641

658,54

Утримано ВЗ з додаткового блага кожного працівника (3000 х 1,5%)

661

641

45,00

Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ та складено зведену ПН ((30000+15000) х 20%)

949

641

9000,00

Відображено фінансовий результат

791

949

54000,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442