• Посилання скопійовано

Митницею на підставі ухвали суду складено аркуші коригування: що в обліку?

Підприємство-імпортер виграв суд з митницею, у якому довів, що мито на товар має бути 5%, а не 10%. Як в обліку та звітності з ПДВ відображається таке рішення, якщо товар вже частково проданий, а також за наслідками ухвали суду змінюється код УКТ ЗЕД?

Запитання:

Підприємство-імпортер виграв суд з митницею, в якому довів, що мито на товар має бути 5%, а не 10%. Як в обліку та звітності з ПДВ відображається таке рішення, якщо товар вже частково продано, а також за наслідками ухвали суду змінюється код УКТ ЗЕД: був 6910100000 – фарфорові умивальники (мито 10%), змінено 6909000000 фаянсові  умивальники (мито 5%)? Митницею на підставі ухвали суду складено та проведено аркуші коригування та повернено кошти.

 

Відповідь:

Насамперед розберемося з первісною ціною товарів, отриманих та їх залишками.

 

Вплив на собівартість товарів

Первісною вартістю запасів, які були придбані за плату, є їхня собівартість, що складається з фактичних витрат, перелік яких наведено в п. 9 П(С)БО 9. До них, зокрема, належать:

  • суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків;
  • суми ввізного мита.

Останні нараховані та сплачені на підставі митної декларації.

У п. 15 П(С)БО 9 зазначено, що первісна вартість запасів у бухобліку не змінюється, крім випадків, передбачених П(С)БО 9. Відповідно до п. 24 П(С)БО 9 запаси відображаються в бухобліку та звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

За чистою вартістю реалізації запаси відображаються, якщо на дату балансу їх ціна знизилась або вони зіпсовані, застаріли, або іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 П(С)БО 9).

Чиста вартість реалізації визначається за кожною одиницею запасів вирахуванням з очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на завершення виробництва і збут.

Отже, у разі зменшення суми мита, в т.ч. за ухвалою суду, зменшення первісної вартості залишку запасів нормами П(С)БО 9 не передбачено.

У разі, якщо в обліку товарів, крім їх назви, зазначається код УТК ЗЕД, то первісно встановлений код за митною декларацією на новий код за аркушем коригування змінюється лише в оперативному обліку (або із застосуванням додаткового «не витратного» рахунку).

 

ПДВ

Зменшення розміру сплаченого мита спричинило також зменшення раніше нарахованого ПДВ. Тому платнику ПДВ на підставі аркушу коригування необхідно відобразити в декларації з ПДВ коригування (зменшення) заявленої митної вартості товарів, що ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту.

ДФС у м. Києві в ІПК від 11.10.2017 р. № 2196/ІПК/26-15-12-01-18 щодо порядку відображення в податковій звітності з ПДВ за рішенням суду коригування митної вартості товару повідомило таке: у випадку, коли після митного оформлення товарів, поміщених у митний режим імпорту, та включення сплаченої при ввезенні таких товарів суми ПДВ до складу податкового кредиту змінюється величина їх митної вартості (зменшення митної вартості за рішенням суду), необхідно відкоригувати суму податкового кредиту.

Коригування податкового кредиту, що проводиться у зв'язку зі зміною митної вартості товарів, відображається на підставі аркуша коригування до митної декларації у ряд. 11.1 та/або 11.2 декларації з ПДВ зі знаком «мінус». При цьому податкова накладна або розрахунок коригування в ЄРПН не реєструються.

 

Облік поверненої суми

В Інструкції №291 передбачено, що на субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки» узагальнюється інформація про штрафи, пені, неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.  

У бухобліку повернена митницею на підставі рішення суду та аркушу коригування сума зайво сплаченого мита та ПДВ відображається так (суми умовні):

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,  грн

Дебет

Кредит

Отримано відшкодування від митниці за аркушем коригування 

311

685

84000

Визнано дохід на суму відшкодування

685

715

84000

Відкоригований податковий кредит з ПДВ методом сторно

641

715

- 14000

Відображено фінансовий результат

715

791

70000

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202416
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 819
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423