• Посилання скопійовано

Відображення витрат на поліпшення (ремонт) орендованого приміщення в обліку орендаря

Як у податковому обліку орендаря відображаються ремонти та поліпшення орендованих ОЗ?

Покажемо на прикладах, як відобразяться ремонти у разі:

а) якщо 10% балансової вартості власних ОЗ орендаря на початок звітного податкового року дозволяють віднести вартість ремонту на витрати у податковому обліку (приклад 1);

б) якщо 10% балансової вартості ОЗ на початок звітного податкового року бракує на покриття витрат на ремонт (приклад 2) і витрати визнаються капітальними інвестиціями з подальшою амортизацією у податковому та бухгалтерському обліку.


Приклад 1

Торговельна фірма «Альфа», яка має балансову вартість власних основних засобів на початок року 2500000 грн., взяла в оренду приміщення товарного складу, де провела ремонт (реконструкцію) та поліпшення на суму 20000 грн. (без ПДВ). Iнших ремонтів протягом року не було. Оскільки сума ремонту вкладається у 10% ліміт (менше 250000 грн.), підприємство визнає витрати і в податковому, і в бухгалтерському обліку в повній сумі вартості ремонту.

Відображення операцій в обліку див. у таблиці 1.

Таблиця 1

Відображення витрат на поточний ремонт орендованого приміщення в обліку орендаря

1

Приклад 2

Новостворене ТзОВ «Бета», яке не має власного приміщення для ведення діяльності, уклало договір оренди приміщення строком на 5 років. Балансова вартість основних засобів станом на 1 січня 2012 року нульова. Підприємство з дозволу орендодавця у перший місяць укладення договору оренди замінило в орендованому приміщенні вікна і двері та встановило пожежну й охоронну сигналізацію (ці роботи є поліпшенням). Вартість робіт — 120000,00 грн. (з ПДВ). В обліку орендаря ці роботи відобразяться так (див. таблицю 2).

Таблиця 2

Відображення витрат на поліпшення орендованого приміщення в обліку орендаря

2

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кондзелка Марьяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»