• Посилання скопійовано

Витрати на проживання працівника у відрядженні: як відобразити в обліку?

Підприємство сплатило безготівково за проживання у відрядженні працівника на рахунок готелю. Працівнику видали готівковий аванс на відрядження. Після відрядження працівник надав акт надання послуг проживання та інші документи, що підтверджують його витрати у відрядженні. Як відображати в обліку такі документи?

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

Тож в даному випадку потрібно зважати на те, чи акт надання послуг проживання було складено на підприємство, чи безпосередньо на працівника (тобто, яка особа виступає стороною в акті).

Якщо акт надання послуг проживання складено на підприємство (сторонами акту є готель та підприємство), то такий документ відображається в обліку в кореспонденції з рахунком 631 та відповідним рахунком витрат. Відповідно дата відображення такого документу в обліку повинна співпадати з датою складання такого акта.

У тому ж випадку, якщо стороною договору виступає фізособа- працівник, то такий документ додається ним до авансового звіту і виступає підтвердженням понесених витрат на проживання.

Отже, в такому випадку витрати на проживання працівника у відрядженні відображаються в обліку за датою авансового звіту, наданого працівником, адже саме авансовий звіт в даному випадку буде виступати первинним документом, за яким в обліку відображається витрати.

При цьому, зважаючи на те, що працівник діє (отримує послуги з проживання) від імені підприємства, то бухгалтерський запис буде виглядати аналогічно (Дт рахунок витрат Кт 631 (за аналітикою щодо готелю)). Таким чином, в цьому випадку теж закривається рахунок 631 в частині розрахунків з готелем.

Всі ж інші витрати, понесені працівником у відрядженні, за які він сплачував з власних або виданих під звіт готівкових коштів, відображаються у кореспонденції дебета витратних рахунків з кредитом рахунку 372.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»