• Посилання скопійовано

Списання кредиторської заборгованості неприбутковою організацією: як відобразити в обліку?

Релігійна (неприбуткова) організація списує кредиторську заборгованість, за якою минув строк позовної давності. Як відображається таке списання в обліку? Чи вплине таке списання на статус неприбутковості?

Списання кредиторської заборгованості неприбутковою організацією не відрізняється від списання такої заборгованості прибутковими організаціями. Зокрема, порядок обліку таких операцій визначено у П(С)БО 11.

Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду (п. 5 П(С)БО 11). Доходи від списання кредиторської заборгованості, за якою минула позовна давність, у бухобліку відносять до інших операційних доходів. Списання заборгованості (збільшення доходу) має в обліку такий вигляд: Дт 63, 685 Кт 717, 746. Оскільки в бухобліку матимемо дохід від списання, то це має знайти своє відображення і у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Такі доходи відображаються у Звіті у рядку 1.11 «інші доходи».

При цьому варто зазначити, що у випадку списання кредиторської заборгованості неприбуткова організація не порушує вимог п. 133.4 ПКУ, а отже, на статус неприбутковості така операція не вплине.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»