• Посилання скопійовано

Бухоблік утримання військового збору з вартості медичного страхування

Працівнику за рахунок підприємства надано медичне страхування вартістю 5 тисяч гривень. Як та в якій сумі відобразити утримання та сплату військового збору?

Як ПДФО, так і військовий збір утримуються за рахунок особи, якій нараховано такий дохід (пп. 168.1.1 ПКУ). Тобто фізособа має сплатити за свій рахунок нараховані податки, а не роботодавець.

При цьому, базою нарахування військового збору є доходи, визначені ст. 163 ПКУ та деталізовані у ст. 164 ПКУ. Відповідно, базою нарахування військового збору є сума страхового платежу, який сплачує суб’єкт господарювання за працівника (в даному випадку - це 5000 гривень).

Ставка військового збору становить 1,5%  від об’єкта оподаткування.

Варто звернути увагу на те, що натуральний коефіцієнт (передбачений п. 164.5 ПКУ) при розрахунку військового збору не застосовується. Отже, якщо сума страхового платежу становить 5000 гривень, то військовий збір становить 75 гривень (5000 * 1,5%).

При цьому, сплата військового збору в бухобліку відображається записом Дт 642 Кт 311, а утримання Дт 661 Кт 642 (якщо утримання здійснюється за згодою працівника з заробітної плати) або Дт 377 Кт 642. Далі, якщо працівник буде вносити на рахунок або в касу суму утриманого податку – Дт 301, 311 Кт 377.

Більш докладно про добровільне медичне страхування ми писали тут, а також тут – про відображення страхування у формі №1ДФ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    Сьогодні 10:0714
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202445
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202420
  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    06.05.202416
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202432