• Посилання скопійовано

Нерозподілений прибуток за 2017 рік: відображення в бухобліку

На кінець звітного 2017 року підприємство має нерозподілений прибуток за кредитом рахунку 441. Як ця сума обліковується в 2018 році та який її подальший бухоблік?

Згідно з Інструкцією №291 на рахунку 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку. Для обліку нерозподіленого прибутку передбачено субрахунок 441, а непокритих збитків – субрахунок 442.

Протягом звітного року фінрезультат визначається на рахунку 79 "Фінансові результати", який призначено для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати діяльності підприємства.

Відповідно до Інструкції №291 за кредитом рахунку 79 "Фінансові результати" відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, також належна сума нарахованого податку на прибуток.

У залежності від того, який фінансовий результат отримало підприємство за звітний період на рахунку 79 (кредитове сальдо цього рахунку – це прибуток, дебетове сальдо – збиток), сума цього сальдо списується відповідно або у Кт рахунку 441 (прибуток) або у Дт рахунку 442 (збиток).

Перш за все, зазначимо, що сума прибутку з Кт рахунку 441 може бути використана на погашення непокритих збитків минулих періодів (Дт 441 Кт 442). Це рішення приймається лише засновниками підприємства, і повинно бути відповідно оформлене. Наприклад, у ТОВ це рішення приймається на загальних зборах засновників ТОВ, а в акціонерних товариствах – на загальних зборах акціонерів.

Надалі сума, що обліковується за Дт рахунку 441, може бути використана на цілі відповідно до розпорядження керівника та/або відповідно до установчих документів. Варто звернути увагу, що для здійснення операцій з такою сумою використовується рахунок 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді", який закривається відповідним бухгалтерським записом Дт 441 Кт 443.

Можливі такі варіанти використання нерозподіленого прибутку:

  • на виплату дивідендів засновникам (Дт 443 — Кт 671);
  • на збільшення статутного (Дт 443 — Кт 40) або резервного ((Дт 443 — Кт 43)) капіталу підприємства;
  • на погашення збитків, що можуть виникнути в майбутньому періоді (Дт 443 — Кт 442).

При цьому, зверніть увагу, що до того моменту, як буде прийнято рішення про розподіл суми чистого прибутку, сума за Кт рахунку 441 продовжує обліковуватись на цьому рахунку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    Сьогодні 15:233
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202448