• Посилання скопійовано

Відображення в бухобліку обладнання вартістю більше 6 тис. грн за одиницю без врахування ПДВ

Як відобразити в бухобліку обладнання, придбане для здавання в оренду, якщо його вартість складає більше 6 тис. грн за одиницю без врахування ПДВ? Обладнання планується використовувати протягом 2-5 місяців

Бухоблік

Відповідно до п. 4 П(С)БО 7 основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство/установа утримує з метою використання їх у процесі виробництва/діяльності або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Відповідно до п. 5.2 П(С)БО 7 підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів. Яку саме вартісну межу встановити - це виключно на розсуд підприємства.

У даному випадку обладнання використовується протягом періоду, що менший за рік, тож основними засобами таке обладнання не вважається, а отже, слід звернутися до П(С)БО 9.

Згідно з п. 6 П(С)БО 9 для цілей бухобліку запаси включають, зокрема, малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року. Отже, таке обладнання слід обліковувати на рахунку 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети" (МШП).

Наведемо типові операції з МШП:

  • Дт 22 Кт 63 – придбання МШП у постачальників;
  • Дт 23, 91, 94 Кт 22  – списання вартості МШП, переданих для експлуатації з метою здавання в оренду – на дату такого пепедання.

Вибір рахунку дебету при списанні МШП залежить від того, чи є діяльність з надання обладнання в оренду постійною для підприємства, чи ні. Якщо так, то собівартість послуг з оренди формується на рахунку 903, на якому вона формується з витрат на такі послуги, що сформовані на рахунках 23, 91:

  • Дт 23, 91 Кт 13, 20, 22, 63, 65, 66 – накопичення виробничих та загальновиробничих витрат, пов’язаних з наданням обладнання в оренду;
  • Дт 23 КТ 91 – розподіл загальновиробничих витрат на об’єкти калькуляції;
  • Дт 903 Кт 23 – списання  собівартості послуг з оренди за звітний період.

Для обліку МШП, переданих в експлуатацію, на кожну відповідальну особу, що одержала ці предмети, в одному примірнику заповнюється форма №МШ-2 «Картка обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів».

Далі в кінці звітного періоду собівартість послуг з оренди обладнання списується на фінансовий результат:  Дт 79 Кт 903.

 

Податковий облік

ПКУ передбачає ведення окремого обліку лише для основних засобів.

Відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ основні засоби – це матеріальні активи, які одночасно повинні відповідати таким критеріям:

  •  Вони призначаються платником податку на прибуток для використання у господарській діяльності платника податку;
  •  Їх вартість перевищує 6 тис. гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом;
  • очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

У даному випадку не виконується остання умова – тривалість строку корисного використання. Фактично строк менший за рік.

Отже, фінрезультат з метою оподаткування включатиме вартість списаних МШП, які були списані у звітному періоді за правилами бухобліку. Нагадаємо, що відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442