• Посилання скопійовано

Придбаваємо будинок у фізособи: облік та оподаткування

Підприємство, платник ПДВ, придбаває у фізособи житловий будинок з земельною ділянкою. Як обліковувати таке придбання та які податкові наслідки?

Бухоблік

Бухоблік придбання такого будинку залежить від того, з якою метою він придбавається.

Якщо будинок разом земельною ділянкою придбавається виключно для подальшого перепродажу і не використовується у діяльності підприємства, то, відповідно, він обліковується на рахунку 28 «Товари», субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу». У цьому випадку підприємство амортизацію не нараховує на такий будинок.

Якщо ж підприємство планує використовувати придбаний будинок та земельну ділянку у власній діяльності, то в такому випадку здійснюється оприбуткування необоротних активів. Оприбуткування таких активів здійснюється на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів». На початку використання такі необоротні активи вводяться в експлуатацію записом  Дт 10 «Основні засоби» Кт 152. При цьому підприємство нараховує амортизацію такого об’єкту.

 

ПДФО та військовий збір

Згідно з п. 172.7 ПКУ у разі, коли стороною договору купівлі-продажу, міни об'єкта нерухомого майна є юрособа чи фізособа-підприємець, така особа є податковим агентом платника податку (фізособи-продавця) щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету ПДФО з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).
Відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ податок сплачується (перераховується) до бюджету податковим агентом під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.
Нараховані і виплачені суми доходів продавцю – фізособі при купівлі  неї нерухомого майна відображаються податковим агентом - юрособою в звіті за ф. №1ДФ з ознакою доходу «104».

Однак потрібно зважати, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ПКУ, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ПКУ, оподатковується за ставкою 5%.

Окрім цього такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

 

ПДВ

При подальшому постачанні такого будинку у платника ПДВ виникнуть відповідні зобов’язання.

Згідно з п. 197.1.21 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об’єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства.

Отже, при подальшій реалізації з метою оподаткування ПДВ необхідно зважати, чи продається така ділянка окремо, чи у складі нерухомості:

1) якщо здійснюється операція з постачання земельної ділянки, що знаходиться під об'єктом нерухомості, як окремого об’єкта, то така операція з відчуження звільняється від оподаткування ПДВ (за умови відображення в обліку придбання такої ділянки як окремого об'єкта);

2) у разі, якщо здійснюється операція з постачання об'єкта нерухомості разом з земельною ділянкою, яка знаходиться під таким об'єктом та обліковується у загальній вартості об'єкта нерухомості (включається до його вартості), то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»