• Посилання скопійовано

Оподаткування щорічної перерви гіг-спеціаліста

У квітні 2023 року в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидент Дія. Сіті показав за КТН «10» нараховану щорічну перерву гіг-спеціалісту, оподаткування проведено як із винагороди. Це помилка? Які наслідки і варіанти вирішення?

ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. 4 –7 ст. 21 розд. V Закону №1667 гіг-спеціаліст має право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість такої перерви.

Виплати, з яких утримується ПДФО, з нарахованих виплат гіг-спеціалісту, за пільговою ставкою 5% визначені пп. 167.2 ПКУ.І серед них відсутня щорічна перерва,  оскільки згідно з гіг-контрактом, укладеним між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті у порядку передбаченому Законом №1667, щорічна оплачувана перерва не є складовою винагороди за виконані гіг-спеціалістом роботи (надані послуги), тому їїоподаткування ПДФО здійснюється за пп. 167.1 ПКУ у загальному порядку за ставкою 18 %.

Аналогічну думку з цього питання зазначає ГУ ДПС у Івано-Франківській області у роз’ясненні.

Якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидент Дія. Сіті відобразив утримання ПДФО із нарахованої суми щорічної перерви за пільговою ставкою 5%, замість 18%, відповідно сплатив меншу суму, то це потрібно виправляти за допомогою уточнюючого звіту. Виправлення треба відобразити двома рядками: в першому – вказується помилковий рядок із зазначенням у графі 10 ознаки «1»; у другому - правильний із зазначенням у графі 10 ознаки «0». Окрім того, потрібно доплатити різницю з ПДФО до бюджету.

У разі самостійного виправлення платником податків помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, платники податку звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пп. 50.1 ПКУ, та пені. Про це також наголошує і ГУ ДПС у Дніпропетровській області у своєму роз'ясненні.

 

ЄСВ

Платниками єдиного внеску є, зокрема, роботодавці, визначені п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, які нараховують ЄСВ на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно доЗакону про оплату праці, та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас відповідно до ст. 3 КЗпП дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія. Сіті, визначеними Законом № 1667.

Особливі умови сплати ЄСВ платниками – резидентами Дія Сіті визначені ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, згідно з якими єдиний внесок для такого платника, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону №1667.

За виконані протягом місяця роботи (надані послуги) гіг-спеціалісту виплачується винагорода, а оскільки дохід у вигляді щорічної оплачуваної перерви, яка згідно з гіг-контрактом укладена між гіг-спеціалістом та резидентом Дія. Сіті у порядку, передбаченому Законом №1667, не є складовою винагороди за виконання гіг-спеціалістом роботи (надання послуг), а дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія. Сіті, то такий дохід не є базою нарахування ЄСВ.

Аналогічної думки ГУ ДПС у Львівській області.

Отже, відображену резидентом Дія Сіті у квітні 2023 року в додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ нараховану щорічну перерву гіг-спеціалісту за КТН «10», потрібно відсторнувати і нараховану базу і нарахований ЄСВ, тобто подати уточнюючу за даний період з КТН «3», оскільки на таку виплату не нараховується ЄСВ. Після прийняття уточнюючого звіту сплачена сума ЄСВ буде рахуватися якпереплата.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20248992