• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу за гіг-контрактами

Підприємство набуло статусу резидента Дія. Сіті 1 лютого 2024 року. Гіг-контракти укладені з 5 лютого. За якою ставкою ПДФО оподатковувати дохід за лютий за гіг-контрактами і чи може застосовуватись пільга з ЄСВ до таких нарахувань, якщо підприємство вже в лютому виконало всі вимоги щодо середньомісячної винагороди та чисельності працюючих?

Юридична особа набуває статусу резидента "Дія. Сіті" з дня внесення відповідного запису до реєстру, який ведеться в електронній формі та містить інформацію про юридичних осіб, які перебувають або перебували у статусі резидента "Дія. Сіті" (ч. 2 та ч. 3 ст. 2 Закону №1667) та втрачає такий статус -з дня внесення відповідного запису до реєстру "Дія. Сіті".

При цьому особливості застосування до резидента "Дія. Сіті" спеціальних умов оподаткування, день початку і день припинення застосування таких умов визначаються Податковим кодексом України.

Резидентом «Дія. Сіті» може бути юрособа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає вимогам, визначеним ч. 1 ст. 5 Закону № 1667.

 

ЄСВ

Згідно з ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, єдиний внесок для платника — резидента «Дія. Сіті», який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667, встановлюється у розмірі мінімального страхового внеску:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці;

б) на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент «Дія Сіті» нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної).

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента «Дія. Сіті» з початку місяця (1 лютого 2024 року), але зпрацівниками уклав гіг-контракти не з початку місяця (з 05.02.2024 р.), нараховує ЄСВ за такий місяць (лютий) у розмірі 22% на суму фактично нарахованої заробітної плати (винагороди) незалежно від її розміру.

Про це також зазначає Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, у роз'ясненні від 24 червня 2022 р.

Тобто тільки з березня 2024 резидент Дія. Сіті зможе застосувати ставку ЄСВ 22% від МЗП.

 

ПДФО та ВЗ

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента «Дія. Сіті» визначено пп. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента «Дія. Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу: зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

Увага! ПДФО за ставкою 5%, встановленою пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента «Дія Сіті» з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента «Дія Сіті».

Згідно з пп. 170.14-1.2 та пп. 170.14-1 ПКУ за ставкою 5%, визначеною пп. 167.2 ПКУ, оподатковуються доходи платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються таким резидентом у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом № 1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Водночас вказаними підпунктами встановлено, що у разі якщо резидент Дія. Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, то такий резидент зобов’язаний в межах звітного періоду для подання єдиної звітності, самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18%, встановленою пп. 167.1 ПКУ, щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання єдиної звітності.

Отже, тут діємо аналогічно ЄСВ, оскільки не виконується умова нарахування винагороди за повний місяць як гіг-спеціалістам. Якщо підприємство отримало статус резидента «Дія. Сіті» з початку місяця (з 1 лютого 2024), а контракти переукладені з працівниками 5 лютого 2024 р., то до зарплати/ доходу таких працівників нарахованого за лютий 2024 року, резидент має застосувати ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%. І тільки з березня 2024 резидент Дія. Сіті зможе застосувати пільгову ставку ПДФО до доходу вказаних працівників.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20249002