• Посилання скопійовано

ФОП – «загальник» застосовує РРО: чи можна розробити власний порядок товарного обліку?

ФОП на загальній системі оподаткування застосовує РРО. Чи можна розробити власний порядок товарного обліку? Чи можна для внутрішнього переміщення використовувати накладну–вимогу?

Дійсно п. 12 ст. 3 Закону про РРО встановлено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов'язані:

  • вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації,
  • здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

Оскільки мова йде про суб’єктів господарювання, то така вимога поширюється і на підприємців (за виключенням платників ЄП, що не є платниками ПДВ).

При цьому, якщо юрособи при ведені товарного обліку використовують П(С)БО 9, то для підприємців законодавчо встановленого порядку не передбачено.

У ІПК від 06.03.2018 р. №898/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК податківці зазначають, що фізична особа - підприємець має право вести облік товарних запасів з використанням Стандарту 9 "Запаси". Та ще раз зазначимо, що це лише право підприємця використовувати ці стандарти. Разом з тим підприємець може використовувати і власнорозроблені порядок та правила обліку товарів. Головне, щоб такий облік власне був, і зазначене в ньому відповідало товарним залишкам та придбаним/проданим товарам.

Таким чином підприємець має право для товарного обліку використовувати первинні документи, що підтверджують переміщення товарів в межах підрозділів підприємця, на власних розсуд (також необхідно мати і первинні документи на безпосередньо придбання таких товарів). Своєю чергою, вважаємо, що окрім наявності первинних документів внутрішнього переміщення товарів (зокрема, накладних-вимог) підприємець може формувати і зведені облікові документи, згідно з якими можна визначити наявні товари в місті реалізації, та відслідкувати їх надходження та вибуття (в довільній формі).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»