• Посилання скопійовано

Контрагент не платить за рахунками? Це не привід не платити зарплату!

Контрагент не виплачує кошти за надані послуги та реалізовані товари. Відповідно, продавець не має коштів на своєчасну виплату зарплати. Чи можна через це уникнути штрафів при перевірці Держпраці?

На жаль, ні, і це прямо зафіксовано законом.

Законом про оплату праці та КЗпП чітко встановлені строки виплати зарплати, і їх порушувати не можна. Ми про це писали тут>>

За порушення строків виплати зарплати передбачено кілька видів відповідальності, ми про них писали тут.  З того часу лише зріс розмір фінансової відповідальності, адже 3 мінімальні зарплати у 2019 році вже становлять 12 519 грн (а не 11 169 грн, як це було у 2018 році).

Щодо питання, де взяти гроші на виплату зарплати, ст. 4 Закону про оплату праці говорить: «джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їх господарської діяльності».

Тобто, якщо доходів роботодавця не вистачає для фінансування витрат на оплату праці, він має залучати кошти іншим шляхом, наприклад, через позики або кредити. Та, зрештою, звертатися до суду щодо можливості стягнення боргів із контрагентів, які не розраховуються. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»