• Посилання скопійовано

Ремонт доріг за рахунок підприємства: відображення в бухобліку

Підприємство виконало капітальний ремонт дороги, яка належить місту. Місцева влада відмовляється приймати ремонт на баланс. Як обліковувати понесені витрати? Які податкові наслідки?

Бухоблік

Оскільки дорога, яка була відремонтована підприємством, не знаходиться у власності цього підприємства (а також не є орендованою ним), то вважаємо, що капіталізацію понесених витрат проводити не доречно. Такі суми відносяться до витрат підприємства.

Облік витрат, що виникають в процесі діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг, ведеться на рахунку 97 "Інші витрати". У випадку, якщо ремонт дороги здійснюється власними силами та власними матеріалами, то відповідно виникає таке бухгалтерське проведення: Дт 977 Кт 20, 28, 22, 661 (рахунки обліку матеріалів та заробітної плати). У такому випадку списання матеріалів засвідчується відповідним актом списання. 

А в разі, якщо підприємство здійсню виключно сплату за такий ремонт дороги, то розрахунки з таким виконавцем закриваються бухгалтерськими проведеннями:

  • Дт 631 Кт 311;
  • Дт 977 Кт 631.

Оскільки суми відносяться до витрат підприємства, а не капіталізуються, то амортизація не нараховується.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, податкових різниць щодо «негосподарських» витрат в податковому обліку не передбачено.

Таким чином, такі витрати враховуються при розрахунку фінрезультату до оподаткування без коригувань.

 

ПДВ

Якщо при оплаті матеріалів, послуг, робіт, які будуть використовуватися при такому ремонті дороги, підприємство оплатить ПДВ у складі їх ціни, то можливі два варіанти:

  • Якщо підприємство - неплатник ПДВ, то вартість оплаченого (нарахованого) ПДВ воно включить до вартості таких матеріалів, послуг, робіт, а отже, в остаточному проведенні спише за дебетом субрахунку 977;
  • Якщо підприємство - платник ПДВ, то вартість оплаченого (нарахованого) ПДВ воно включить до ПК (Дт 641 Кт 631). Але водночас визнає ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ (Дт 977 Кт 641). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202411
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202413
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202425