• Посилання скопійовано

Представництво нерезидента: чи потрібно реєструватися платником податку на прибуток?

Чи потрібно представництву нерезидента реєструватися платником податку на прибуток та подавати звітність із цього податку?

Постійне представництво — постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління, філія, офіс, фабрика, майстерня, установка або споруда для розвідки природних ресурсів, шахта, нафтова/газова свердловина, кар’єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів, склад або приміщення, що використовується для доставки товарів, серверів (пп. 14.1.193 ПКУ), - зазначає "Вісник. Офіційно про податки"

Підставою для взяття на облік (внесення змін, перереєстрації) відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, є належна акредитація (реєстрація, легалізація) такого підрозділу на території України відповідно до закону (абзац перший п. 64.5 ПКУ).

Згідно з пп. 1 п. 3.4 розділу III Порядку №1588 відокремлені підрозділи юросіб — нерезидентів, які відповідають визначенню постійних представництв відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ, до початку своєї господарської діяльності стають на облік (реєструються платниками податку на прибуток) у контролюючих органах за своїм місце­знаходженням.

У разі якщо відокремлений підрозділ іноземної компанії, організації не здійснює господарської діяльності в Україні та не підпадає під визначення постійного представництва відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ, то пп. 2 п. 3.4 розділу III Порядку №1588 передбачено, що він стає на облік як платник, який зобов’язаний сплачувати податки і збори згідно з ПКУ.

Водночас взяття на облік відокремленого підрозділу нерезидента не звільняє такий підрозділ від обов’язку реєстрації платником податку на прибуток, якщо він розпочинає господарську діяльність та відповідає визначенню постійного представництва (пп. 2 п. 3.4  розділу ІІІ цього Порядку).

Якщо представництво нерезидента не здійснює господарську діяльність в Україні і не підпадає під визначення «постійне представництво», наведене у пп. 14.1.193 ПКУ, то воно не повинно реєструватися платником податку на прибуток, подавати декларацію з податку на прибуток підприємства та сплачувати цей податок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»