• Посилання скопійовано

Повернення безпроцентної поворотної позики зменшує/збільшує фінрезультат

Чи впливає безпроцентна поворотна позика, отримана підприємством від іншого підприємства, на розмір доходу позичальника при обчисленні податку на прибуток у 2016 році?

Правила податкового обліку за операціями із безпроцентною грошовою позикою (за ПКУ вона відповідає поворотній фінансовій допомозі) основані на бухобліку. З 01.01.2015 року об'єкт оподаткування з податку на прибуток це прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається за підставі фінансового результатом, встановленого у фінзвітності. Такий фінансовий результат у відповідних випадках має коригуватися на податкові різниці (але лише тими платниками податку, які визначені пп. 134.1.1 ПКУ). Серед податкових різниць немає відповідної податкової різниці для коригування фінрезультату щодо операції з отримання поворотних позик після 01.01.2015 р. 

Однак, якщо така позика була отримана до 01.01.2015 р. і не повернена до 31.12.2014 р., та сума такої позики була включена до складу доходів, то діють норми п. 18 підр. 4 р. ХХ ПКУ

«За операціями, по яких витрати для цілей оподаткування податком на прибуток до 1 січня 2015 року визначалися за датою перерахування коштів на банківський рахунок або в касу контрагента платника податку, і станом на 1 січня у платника податку була наявна кредиторська заборгованість за такими операціями, при розрахунку об’єкта оподаткування сума коштів, що була перерахована на банківський рахунок або в касу контрагента платника податку після 1 січня 2015 року, зменшує фінансовий результат до оподаткування».

Тобто, повернення такої позики зменшує фінрезультат до оподаткування (якщо він має позитивне значення, або збільшує його відємне значення) в звітному періоді такого повернення

В бухгалтерському обліку сума безвідсоткової поворотної позики відноситься до короткострокового або довгострокового кредиторського зобов’язання в залежності від строку, на який отримано позику. Це встановлено п. 7 та п. 11 П(С)БО 11 «Зобов’язання».

Отримання безвідсоткової поворотної позики в бухгалтерському обліку позикодавця відображається за проведенням: Д-т 301,311 К-т 685 (505*). Такі суми не відображається у складі доходів при їх отримані та у витратах при їх поверненні.

Єдиний випадок, коли сума поворотної позики (фіндопомоги) може відобразитись у доходах, якщо на дату балансу суму поворотної позики не підлягає погашенню (п. 5 П(С)БО 11). Тоді сума позики буде включатися до складу доходу звітного періоду за проведенням: Д-т 685 (505) К-т 717.

Відповідно цей випадок впливає на визначення фінрезультату у фінзвітності.

________________

* Якщо термін повернення більше року, на субрахунку 505  відображаються суми довгострокової заборгованості щодо зобов'язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»