• Посилання скопійовано

Суми, сплачені єдиннику 2-ї групи, підприємство може віднести до витрат

Організація на загальній системи купує в "єдинника" 2 групи запчастини і канцтовари. Чи піде це в затрати? Як вірно його провести?

Згідно з п. 291.4 ПКУ до другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку або населенню, виробництво або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

• не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

• обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.


Таким чином, жодних обмежень щодо включення до витрат підприємства на загальній системі оподаткування сум, на які здійснено закупівлю у такого підприємства не існує. Усі суми, які підприємство сплатило такому підприємцю, за запаси та МШП підприємство може віднести до витрат у періоді здійснення такої закупівлі  на підставі первинних документів.

Треба зауважити, що відповідно до п. 165.1.36 дохід фізичної особи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника податку. Тому підприємство при розрахунку з таким підприємцем не утримує жодних податків.

Крім цього, виплату доходу фізичній особі – підприємцю підприємство повинно відобразити в формі 1-ДФ. Для цього заповнюються графи звіту «нарахована» та «виплачена» сума доходу, а у графах «нараховано податку» та «сплачено податку» ставлять нулі. Ознака доходу у цьому випадку буде 157 «Дохід, що виплачується самозайнятій особі». 

Попереджаємо, згідно позиції ДФС, хоча в цьому випадку підприємство не є податковим агентом, якщо підприємство не буде включати виплати доходів підприємцям (або включати їх не в повному обсязі) до форми 1-ДФ, то йому загрожують штрафні санкції згідно п.119.2 ПКУ у розмірі від 510 до 1020 грн.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Дрючин Дмитро

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»