• Посилання скопійовано

Додаток АВ при отриманні дивідендів від дочірнього підприємства і виплаті дивідендів засновникам

Підприємство в другому кварталі виплатило дивіденди засновникам юрособам за 1 квартал. Поряд з цим, отримало дивіденди від дочірнього підприємства - платника податку на прибуток. Як слід заповнювати додаток АВ до декларації з податку на прибуток?

Відповідно до пп. 57.1-1.3 ПКУ, авансовий внесок, передбачений пп. 57.1-1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими пп. 57.1-1.2 ПКУ. З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у податковій звітності дивіденди в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Тобто, якщо материнська компанія отримала дивіденди в розмірі, приміром, 50 000 грн, а виплатила в розмірі 60 000 грн, авансовий внесок сплачується тільки з суми перевищення – 10 000 грн (60 000 – 50 000).

Сума виплачених у звітному періоді материнською компанією дивідендів відображається в рядку 1 і в рядку 1.5 додатку АВ до декларації з податку на прибуток. За даними наведеного прикладу в рядку 1 додатку АВ до декларації за півріччя зазначається 60 000 грн. Сума отриманих у звітному періоді дивідендів відображається в рядку 2 додатку АВ.

За даними прикладу в рядку 2 додатку АВ до декларації за півріччя зазначається 50 000 грн. Якщо у попередньому звітному (податковому) році було перевищення отриманих дивідендів над виплаченими, таке перевищення показується в рядку 3 додатку АВ.

 

Щодо заповнення рядка 4 додатка АВ

В назві цього рядка написано, що там зазначається:

  • «Сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний(і) податковий(і) (звітний(і)) рік (роки), за результатами якого(их) виплачуються дивіденди, позитивне значення (сума позитивних значень) (сума виплачених дивідендів - (рядок 04 + рядок 07- рядок 07.2 + рядок 09 + рядок 11 + рядок 13 - рядок 14 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств))»

А у виносці до цього рядка написано:

  • «Формула застосовується у разі, якщо грошове(і) зобов'язання з податку на прибуток, нараховане(і) за звітний(і) рік (роки), за підсумками якого(их) виплачуються дивіденди, погашене(і). У разі якщо грошове(і) зобов'язання з податку на прибуток, нараховане(і) за звітний(і) рік (роки), за підсумками якого(их) виплачуються дивіденди, не погашене(і), то у рядку 4 цього додатка зазначається вся сума дивідендів, що підлягає виплаті. Якщо дивіденди виплачуються одразу за декілька років, сума перевищення обчислюється за формулою окремо за кожним роком та у рядку 4 цього додатка проставляється сума позитивних значень відповідних перевищень».

З наведеного, на наш погляд, випливає, що, по-перше, формула може застосовуватися тільки за даними річної декларації. Або і за даними декларації за проміжний період звітного року, якщо дивіденди виплачуються за минулі роки. По-друге, формула може застосовуватися, тільки якщо податкове зобов’язання за річною декларацією погашене. Якщо якась із цих умов не виконана, то в рядку 4 відображається вся сума дивідендів, які підлягають виплаті. Наприклад, якщо у другому кварталі виплачені дивіденди за перший квартал, то в декларації за півріччя в рядку 4 слід відобразити всю суму дивідендів, які виплачені.

За даними наведеного нами числового прикладу в рядку 4 додатку АВ до декларації за півріччя зазначається 60 000 грн.

В рядку 5 відображається «Сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді (рядок 1 - рядок 1.1 - рядок 1.2 - рядок 1.3 - рядок 2 - рядок 3 додатка АВ), але не більше значення рядка 4 додатка АВ».

За даними наведеного нами прикладу в рядку 4 додатку АВ відображаємо 10 000 грн (60 000 – 50 000).

В рядку 6 «Сума авансового внеску у зв'язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів), що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 5 додатка АВ х ____2 / 100) (переноситься в рядок 20 АВ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств)» показується сума авансового внеску, що має бути сплачена у звітному періоді. За даними наведеного прикладу – 1 800 грн (10 000 х 18%).

Додаток АВ обов’язково подається, якщо платник отримував дивіденди та/чи виплачував. Незалежно від того, чи потрібно було сплачувати авансовий внесок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Як оподаткувати доходи представництва, яке визнали постійним під час перевірки?
    Представництво нерезидента визнали постійним в результаті планової документальної перевірки. Представництво отримує дохід від реалізації автомобілів. Податок на прибуток за 2017 – 2018 рр. – 18% від 30% виручки від продажу автомобілів; за 2021 – 2023 рр. – 18% виручки від продажу. Материнська компанія зареєстрована платником податку на прибуток у березні 2024 р. Чи правомірний такий підхід перевіряючих?
    11.09.202415
  • Облік і оподаткування податком на прибуток отриманих дивідендів
    ТОВ, платник податку на прибуток, отримав дивіденди від емітента резидента України, інвестиційної компанії. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування податком на прибуток?
    21.08.202459
  • Як визначити чистий прибуток, якщо податок на прибуток нарахували із запізненням?
    Підприємство планує виплатити дивіденди за 2023 рік у серпні 2024 р. У 2023 р. воно нараховує податок на прибуток за 2022 р. – Дт 443 Кт 641, у 2024 році так само нараховує податок на прибуток за 2023 р. Яка сума чистого прибутку буде розподілена на виплату дивідендів?
    20.08.202457
  • Безоплатні ТМЦ для нерезидента: що з податком на прибуток?
    ТОВ-високодохідник, платник ПДВ у квітні 2024 р. безоплатно надало ТМЦ нерезиденту (Німеччина) на суму 800 євро. Довідка щодо податкового резидентства є. Як вплине дана операція на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    09.08.202424
  • Податок на прибуток, ПДФО, ВЗ при викупі і анулюванні частки в СК
    З 2017 року ТОВ не нараховувало і не виплачувало дивіденди. Зараз учасник продає свою частку ТОВ та фізособі. ТОВ розраховується за придбану частку передачею права вимоги боргу. СК зменшується на суму придбаної ТОВ частки. Які податкові наслідки цієї операції з податку на прибуток для ТОВ, ПДФО та ВЗ для учасника фізособи?
    06.08.202439