• Посилання скопійовано

Витрати на вакцинацію працівників можна віднести до податкових

Чи можна віднести до складу податкових витрати на вакцинацію працівників, наприклад, від грипу?

Прямої норми, що дозволяє це зробити, ПКУ не містить. Проте в другому абзаці пп. 140.1.1 ПКУ йдеться про витрати на профілактику працівників.

З погляду автора, саме ця норма дозволяє віднести витрати на вакцинацію працівників до складу податкових витрат — адже така вакцинація є заходом профілактики захворювань серед працівників. Але зверніть увагу на умову, встановлену пп. 140.1.1 ПКУ:


такі витрати повинні бути понесені в порядку, встановленому законодавством. Згідно зі ст. 1 Закону про охорону праці ( Закон України від 14.10.92 р. №2694-ХII «Про охорону праці»), лікувально-профілактичні заходи є частиною охорони праці працівників у процесі їхньої трудової діяльності. Порядок проведення профілактичних щеплень в Україні затверджено наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. №595.

 

Для проведення вакцинації працівників укладається договір із медичною установою. Для скерування працівників на вакцинацію керівник підприємства складає відповідний наказ (крім того, така вакцинація може бути передбачена у колективному договорі щодо заходів на охорону праці). За проведення вакцинації медустанові сплачуються певні кошти. А право на витрати у підприємства виникає на підставі документа про проведення вакцинації працівників — наприклад, за довідкою медустанови.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»