• Посилання скопійовано

Податки при здійсненні майнових внесків до СК ТОВ від нерезидента і резидента

До складу новоствореного ТОВ вносять майнові внески. Учасник нерезидент обладнання, резидент України (інше ТОВ) — нерухомість. Які наслідки для новоствореного ТОВ щодо ПДВ і податку на прибуток?

Щодо ПДВ

Про документальне оформлення, бухоблік, оподаткування при здійсненні майна до статутного капіталу ми писали, приміром, тут.

Там ми зазначали, що внесення майна з точки зору засновника є операцією постачання. Тому якщо засновник резидент України є платником ПДВ, він в загальному порядку нараховує ПДВ, складає ПН і реєструє в ЄРПН.

Таку саму відповідь дає ДПС на питання в ЗІР (101.04): "Чи оподатковується ПДВ операція із внесення платником податку ОЗ до статутного фонду іншої ЮО?".

А підприємство, яке отримало зазначений внесок (новостворене ТОВ), в загальному порядку відображає податковий кредит, якщо воно є платником ПДВ.

Це прямо зазначено в пп. "б" пп. 198.1 ПКУ, згідно з яким до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).

 

Щодо внеску нерезидента

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): "Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з внесення нерезидентом до статутного фонду ЮО - резидента ввезених (імпортованих) на митну територію України ОФ?".

ДПС зазначає, що відповідно до пп. «в» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з ввезення товарів на митну територію України.

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення (пп. 187.8 ПКУ).

Далі ДПС висновує, що операція з внесення нерезидентом до статутного фонду ввезених основних фондів є об’єктом оподаткування ПДВ та підлягає оподаткуванню за основною ставкою.

Тобто, ПДВ в цій ситуації сплачується в загальному порядку, прийнятому при імпорті товарів. Про особливості імпортного ПДВ ми писали тут.

Якщо новостворене ТОВ сплатило ПДВ на митниці при оформленні імпорту обладнання, якщо воно є платником ПДВ, може такий сплачений імпортний ПДВ віднести до складу податкового кредиту. Про особливості відображення податкового кредиту можна почитати за посиланням, наведеним в попередньому абзаці.

 

Щодо податку на прибуток

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.05): "Чи нараховується амортизація відповідно до ст. 138 ПКУ на ОЗ та нематеріальні активи, внесені до статутного фонду підприємства, та на яку вартість?”.

ДПС зазначає, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби та нематеріальні активи, внесені до статутного фонду підприємства, тому такі основні засоби та нематеріальні активи, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку підлягають амортизації. При цьому амортизації підлягає погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених пп. 8 НП(С)БО 7 та п. 11 НП(С)БО 8.

Зауважмо, що ця відповідь стосується платника податку на прибуток, який коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці. Тобто, якщо новостворене ТОВ є саме таким платником, то воно застосовує, серед іншого, "амортизаційні" різниці згідно з ст. 138 ПКУ — на суму амортизації, нараховану в бухобліку, фінрезультат до оподаткування збільшується, а на суму амортизації, нарахованої за податковими правилами, фінрезультат до оподаткування зменшується.

Якщо ж новостворене ТОВ не застосовує коригування на податкові різниці, то амортизація обладнання, нерухомості зменшує (можливо, у складі собівартості продукції тощо) фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Про бухгалтерський внесок отриманого майнового внеску можна почитати за посиланням на початку цієї консультації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202454
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202451
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202448
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485