• Посилання скопійовано

Чи сплачувати держдивіденди, якщо в бухобліку є збиток?

Чи повинне підприємство сплачувати держдивіденди за 2022 рік, якщо за даними бухгалтерського обліку є збиток, а за даними декларації з податку на прибуток є оподатковуваний прибуток?

Сума так званих держивідендів розраховується у документі за формою, затвердженою Наказом Мінфіну №4, згідно з нормами Порядку №138 та Закону «Про управління об'єктами державної власності».

Згідно з цим Порядком частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету за відповідний період, визначається виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку як підсумок суми чистого фінансового результату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку, з урахуванням того, що до такого підсумку також може бути включена частка нерозподіленого прибутку або невикористаних фондів, утворених внаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління, за наявності фінансових ресурсів у підприємства, за результатами фінансово-господарської діяльності починаючи з 1 січня 2019 р. у розмірі 90%, з 1 січня 2020 р. - у розмірі 80%.

Окрім того, для окремих держпідприємств в Порядку і Законі прописані окремі види коригувань чистого прибутку.

Частина чистого прибутку, яка підлягає сплаті, наводиться в рядку 13 Розрахунку. Саме така сума і підлягає сплаті. А сума чистого прибутку, з якого обчислюються так звані держдивіденди, наводиться в рядку 06 Розрахунку.

Таким чином, так звані держдивіденди розраховуються не з суми чистого прибутку за даними бухобліку і не з суми об’єкта оподаткування, визначеного за даними декларації з податку на прибуток, а виходячи з чистого прибутку, розрахованого в рядку 06 Розрахунку. Остаточна сума так званих держдивідендів, які підлягають сплаті, наводиться в рядку 13 Розрахунку.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»