• Посилання скопійовано

Придбання частки 49% ЗАТ резидента Литви: повідомлення КІК та дивіденди

Особа з 09.01.2023 р. володіє часткою 49% ЗАТ резидента Литви. 51% володіє резидент Литви. Чи є вона контролюючою особою і чи має подавати повідомлення КІК? Дивіденди отримуватиме на українську картку. Які податки має сплачувати?

Чи є фізособа контролюючою особою?

Дивимося норми пп. 39-2.1.2 ПКУ.

Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії (КІК).

Іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією (КІК), якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України (контролююча особа):

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50%, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10%, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

В даній ситуації фізособа володіє часткою 49%, що менше 50%. Тому така особа не є контролюючою особою, а іноземна компанія не є КІК.

 

Чи подавати Повідомлення КІК?

Фізична особа - резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган, зокрема, про кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки у КІК або початок здійснення фактичного контролю над КІК, що призводить до визнання такої фізичної особи контролюючою особою відповідно до ст. 39-2 ПКУ (пп. 39-2.5.5 ПКУ).

Оскільки в розглядуваній ситуації придбання частки не призводить до визнання фізособи контролюючою особою, то відсутні підстави для подання Повідомлення КІК.

 

Оподаткування отриманих дивідендів

Іноземні доходи включаються до складу загального оподатковуваного доходу (див. пп. 164.1.3 ПКУ).

Платник податку, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (див. пп. 168.2.1 ПКУ).

Згідно з пп. 170.11.1 ПКУ у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною пп. 167.1 ПКУ, крім певних виключень, серед яких прибутки КІК, що оподатковуються в порядку, визначеному пп. 170.13 ПКУ.

Але вище ми встановили, що в розглядуваній ситуації дивіденди отримуються не від КІК. Тому особливості оподаткування за п. 170.13 ПКУ не застосовуються. 

Для цілей розрахунку ПДФО іноземні доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (пп. 164.4 ПКУ). Тобто, за курсом на дату отримання доходу на картковий рахунок фізособи.

Ставка ПДФО для дивідендів, нарахованих нерезидентами – 9% (див. пп. 167.5.4 ПКУ).

Поряд з цим дивіденди оподатковуються ВЗ за ставкою 1,5%. Так само консультує і ДПС, відповідаючи на питання в ЗІР (126.02): «Чи є об’єктом оподаткування військовим збором сума дивідендів нарахованих на користь ФО?».

Можливість зменшення суми річного податкового зобов’язання з ПДФО на суму податків, сплачених за кордоном.

Відповідно до пп. 170.11.2 ПКУ у разі, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 цього Кодексу, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами.

Згідно з ст. 10 Конвенції між Урядом України і Урядом Литовської Республіки податок з дивідендів може сплачуватися як литовською компанією, яка виплачує дивіденди, так і оподатковуватися в Україні.

Таким чином, якщо фізособа отримає в податковому органі Литви довідку про суми отриманого доходу і сплаченого податку, легалізує її, засвідчить нотаріально переклад довідки українською, вона матиме право зарахувати сплачений у Литві податок в рахунок сплати ПДФО. 

Про особливості легалізації довідок ми писали тут.

Але порядок зарахування не стосується ВЗ, тому ВЗ доведеться платити.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»