• Посилання скопійовано

Платник податку на прибуток посеред року став резидентом "Дія. Сіті": коли подавати декларацію?

Підприємство на ЗСО подає річну декларацію на прибуток. З 10.08.2022 р. підприємство стало резидентом "Дія.Сіті". З 01.10.2022 р. є платником податку на особливих умовах. Коли подавати декларацію на прибуток і який період ставити в декларації: за 9 місяців строком здачі до 09.11.2022 р.? Або здавати як річну декларацію з терміном здачі до 9 березня з цифрами за 9 місяців?

Відповідно до пп. 14.1.282-1 ПКУ, резидент "Дія. Сіті" – платник податку, що сплачує податок на прибуток підприємств на особливих умовах – резидент "Дія. Сіті", який у порядку, передбаченому п. 141.10 ПКУ, обрав або перейшов на відповідний режим оподаткування. Резиденти "Дія. Сіті", які не обрали (не перейшли) на відповідний режим оподаткування, сплачують податок на прибуток підприємств на загальних підставах та вважаються резидентами "Дія. Сіті", що не є платниками податку на особливих умовах.

Під час провадження діяльності резидентами "Дія. Сіті" – платниками податку на особливих умовах згідно до Закону №1667 ставка податку встановлюється у розмірі 9% бази оподаткування, визначеної відповідно до положень пп. 135.2, пп. 137.10 та пп. 141.9-1 ПКУ (крім пп. 141.9-1.3 та 141.9-1.4 ПКУ) (пп. 136.8 ПКУ).

Резиденти Дія Сіті – платники податку на особливих умовах самостійно визначають суму податку, що підлягає сплаті до бюджету. Такі резиденти Дія Сіті не визначають окремо об’єкт оподаткування, передбачений  пп. 134.1.1 ПКУ.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року. Для зареєстрованого у встановленому порядку резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, на умовах визначених пп. 137.10.3 ПКУ.

Таким чином, резидент "Дія. Сіті"– платник податку на прибуток підприємств на загальних підставах, у якого базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року та який в середині року переходить на оподаткування як резидента "Дія. Сіті" – платника податку на особливих умовах повинен звітувати з урахуванням строків, визначених пп. 49.18.3 ПКУ, тобто за підсумками календарного року. Подається така декларація протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто до 1 березня 2023 року.

Отже, в даному випадку, резидент з  базовим податковим (звітним) періодом, який дорівнює календарному року, подає одну декларацію з податку на прибуток за підсумками календарного року до 1 березня 2023 року. Дві окремі декларації подають лише резиденти, у який звітний (податковий) період дорівнює календарному кварталу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202436
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485