• Посилання скопійовано

Визнання доходу при оплаті за надані послуги населенню державним підприємством

Підприємство згідно з договором з НСЗУ надає послуги населенню, оплату за які здійснює НСЗУ. Підприємством було отримано 18217,9 тис. грн. Тобто підприємство має кредиторську заборгованість перед НСЗУ, на яку має надати послуги населенню. За період послуг надано на суму 4828 тис. грн. Яка сума підлягатиме оподаткуванню податком на прибуток?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату при отриманні авансу щодо надання в майбутньому послуг (в тому числі, якщо замовником є державне підприємство). Отже, така операція впливає на об'єкт оподаткування податком на прибуток виключно за правилами бухгалтерського обліку.

Зокрема, згідно з п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

У даному ж випадку отримані підприємством кошти одночасно збільшують як активи підприємства, так і пасиви – виникає заборгованість підприємства надати у відповідному розмірі послуги. Таким чином, отримана сума передоплати не є доходом в бухгалтерському обліку. До доходу потрапить лише фактична сума наданих протягом періоду послуг (в тому числі і незалежно від їх сплати). Тобто касовий метод при обліку такої операції в бухгалтерському обліку не застосовується – застосовується метод нарахування в загальному порядку.

Крім того, пп. 6.3 П(С)БО 15 передбачено, що не визнаються доходами надходження у вигляді суми попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг).

Отже, оподаткування податком на прибуток підлягатиме саме фактична сума доходу у розмірі наданих послуг населенню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»