• Посилання скопійовано

Сплата податку на прибуток та ПДФО при виплаті дивідендів ТзОВ на фіксованому сільгоспподатку фізособам

Товариство з обмеженою відповідальністю, яке перебуває на фіксованому сільгоспподатку, планує виплату дивідендів засновникам підприємства - фізичним особам. Підкажіть, чи потрібно нараховувати та сплачувати податок з прибутку? Та чи слід сплачувати фізичній особі -засновнику ПДФО від отриманої суми дивідендів?

Відповідно до пп. 153.3.2 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток. Такий авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. 

Та от далі в згаданому пункті знаходимо, що


обов'язок із нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток не поширюється на суб'єктів господарювання, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку згідно з розділом XIV ПКУ.

Більше того, якщо дивіденди виплачують фізособам, то авансовий внесок з податку на прибуток в такому випадку не сплачується, при цьому не залежно від того на якій системі оподаткування юрособа (пп. 153.3.2 ПКУ та пп. „а” пп. 153.3.5 ПКУ).

Та все ж оскільки ви виплачуєте дивіденди звичайним фізособам, то тут варто пам’ятати про податок на доходи. 

Відповідно до пп. 170.5.1 ПКУ, податковим агентом фізособи (платника податку) під час нарахування (виплати) на його користь дивідендів (крім випадків з пп. 165.1.18 ПКУ), є емітент корпоративних прав або за його дорученням - інша особа, яка здійснює таке нарахування (виплату). При цьому податок з доходів утримується з виплачуваної суми дивідендів (з врахуванням норм пп. 170.5.3 ПКУ) (пп. 170.5.4 ПКУ). До такого доходу застосовують ставку податку – 5% (п. 167.2 та пп. 170.5.3 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Рорат Василий

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»