• Посилання скопійовано

Чи можна не виправляти помилку минулого періоду?

У 2018 - 2019 рр. попередній бухгалтер витрати на оренду приміщення відносив на субрахунок 281 (замість рахунку 92). Як виправити таку помилку? Чи обов’язково потрібно коригувати фінзвітність та податкову декларацію з податку на прибуток?

За п. 4, 5 П(С)БО 6 виправлення помилок здійснюється в такому порядку:

  • виправлення помилок, допущених при складанні фінзвітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку);
  • виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінзвітності.

В Інструкції №291 зазначено, що виправлення помилок за минулий рік, які виявлені в поточному році відповідно до П(С)БО 6 відображається кореспонденцією рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» з рахунками бухобліку відповідних об'єктів класів 1 - 6.

В даному випадку, віднесення орендної плати на субрахунок 281 замість рахунку обліку витрат призводить до завищення суми нерозподіленого прибутку (або заниження суми непокритого збитку). Таким чином, для виправлення описаної у запитанні помилки, на початок звітного року підприємство складає бухгалтерську довідку, в якій наводиться зміст помилки та, відповідно, кореспонденцію рахунків бухобліку, якою виправляється помилка: Дт 44 Кт 28.

Відповідно таким записом одночасно буде виправлено показник суми нерозподіленого прибутку (збитку) та показник розміру активів підприємства у вигляді товарів.

 

Виправлення у фінансовій та податковій звітності

Згідно з пп. 50.1 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Своєю чергою, платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

При цьому, в даному випадку, помилка не призвела до заниження розміру об’єкту оподаткування, а отже, до заниження суми податкових зобов’язань. Більше того, платник податку навпаки завищив свої зобов’язання і сплатив до бюджету більшу суму податку, ніж потрібно.

Однак, якщо з якихось причин платник податку не бажає уточнювати показники податкової декларації, то вважаємо, що він може цього не робити. Наведений вище пп. 50.1 ПКУ звісно зобов’язує платника податку виправити помилку, однак він зобов’язує це зробити, якщо платник податку виявить таку помилку у раніше поданій ним податковій декларації. А те, що платник податку виправив помилку в БО зовсім не свідчить про те, що він її також виявив у податковій декларації. Крім того, варто звернути увагу, що жодних негативних наслідків помилка у вигляді завищеної суми об’єкту оподаткування і відповідно суми податкових зобов’язань не несе. Тому навіть, якщо податківці при перевірці виявлять таку помилку жодних фінансових санкції вони застосувати не зможуть (та і навряд чи вони будуть наполягати на тому, щоб платник податку зменшував свої податкові зобов’язання).

Тому вважаємо, що у разі, якщо платник податку не бажає виправляти таку помилку в податковій декларації та, відповідно, фінансовій звітності, що подається разом з такою декларацією, він може зробити це без жодних податкових наслідків. А виправлення такої помилки в БО на перше число звітного року дасть можливість відобразити у поточній фінансовій звітності правильні показники суми нерозподіленого прибутку та активів у вигляді товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433