• Посилання скопійовано

Як мікропідприємству виправити помилки минулих років у фінзвітності та декларації з прибутку?

Підприємство три роки поспіль відповідає категорії мікропідприємств, але за 2017 та 2018 р. подавало фінзвітність за ф. №1-м, 2-м. Чи можна за 2019 р. звітувати за ф. №1-мс, 2-мс? Чи є помилкою віднесення витрат звітного періоду до витрат майбутніх періодів? Якщо так, то як це виправити?

Щодо вибору форми фінансової звітності

Оскільки підприємство три роки поспіль відповідає одній і тій ж категорії – а саме категорії мікропідприємств, воно повинно подавати фінансову звітність за формою №1-мс, 2-мс. Формально за минулі роки (2017, 2018 рр.) теж потрібно було подавати фінзвітність за формою №1-мс, 2-мс. Проте подання фінзвітності за формою №1-м, 2-м за 2017 та за 2018 роки не матиме негативних наслідків, тому виправляти раніше подану звітність виключно через обрання форми №1-м, 2-м не має практичного сенсу.

 

Щодо відображення збитків у фінансовій звітності

Віднесення збитків на рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів» є помилкою, яка призводить до перекручення показників фінансової та податкової звітності.

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абз. 1 п. 44.1 ПКУ.

Відповідно до п. 44.2 ПКУ для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування. Отже, перекручення показників фінансової та податкової звітності є порушенням норм п. 44.1 та п. 44.2 ПКУ.

Проведення Дт 39 Кт 44 є порушенням правил ведення бухгалтерського обліку, а також є порушенням прав власників підприємства на розподіл прибутку.

Відповідно до ст. 5 Закону про ТОВ учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства. Чистий прибуток — частина балансового прибутку підприємства, що залишається в його розпорядженні (а точніше – у розпорядженні учасників підприємства) після сплати податків, зборів, відрахувань і інших обов'язкових платежів до бюджету. Чистий прибуток використовується для виплати дивідендів учасникам, формування фондів і резервів, і реінвестицій у госпдіяльність підприємства.

Розподіл чистого прибутку товариства, прийняття рішення про виплату дивідендів належить до компетенції загальних зборів учасників товариства. Посадові особи товариства (директор, бухгалтер тощо) не мають права приймати будь-яких рішень щодо використання прибутку.

Далі, відповідно до ст. 26 Закону про ТОВ виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток. Якщо посадові особи товариства самовільно змінюють суму чистого прибутку на рах. 44, це є порушенням права власників на отримання дивідендів, оскільки показник прибутку у фінзвітності буде спотворено.

Відповідно до можливих напрямків використання прибутку передбачена і кореспонденція рахунку 44 з іншими рахунками в Інструкції № 291.

 

за дебетом з кредитом рахунків:

 

за кредитом з дебетом рахунків:

40

"Зареєстрований (пайовий) капітал"

40

"Зареєстрований (пайовий) капітал"

42

"Додатковий капітал"

41

"Капітал у дооцінках"

43

"Резервний капітал"

42

"Додатковий капітал"

44

"Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"

   

45

"Вилучений капітал"

43

"Резервний капітал"

67

"Розрахунки з учасниками"

44

"Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"

68

"Розрахунки за іншими операціями"

45

"Вилучений капітал"

79

"Фінансові результати"

79

"Фінансові результати"

Як бачимо, рахунку 39 тут немає.

Отже, збиток на рахунку 44 може бути сформований після закриття фінрезультатів звітного періоду записом: Дт 44 Кт 79. Збитки можуть покриватися за рахунок прибутку минулих звітних періодів, за рахунок раніше сформованих резервів тощо. На витрати майбутніх періодів збитки відноситися не можуть.

Якщо у  фінансовій звітності за 2018 р. збитки помиково були відображені у рядку 1170 "Витрати майбутніх періодів", це потрібно виправити:

  • По-перше, подати нову виправлену фінансову звітність за 2018 рік (можна її подавати вже за формою №1-мс, 2-мс), у якій відобразити збиток у рядку 1420 у дужках, що означає від’ємне значення рядка;
  • По-друге, потрібно подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток за 2018 рік, у якій відобразити збитки у рядку 02. За потреби слід буде виправити інші рядки декларації.

Після цього виправлення сума збитків 2018 року буде відображена у графі 3 рядка 1420 балансу за формою №1-мс на 31.12.2019 р. Аналогічним чином відображається і фінрезультат на кінець 2019 року – у рядку 1420 балансу, графа 4. В залежності від результатів 2019 року там вже може бути і прибуток.

Після таких виправлень при складанні декларації з податку на прибуток за  2019 рік можна буде врахувати збитки 2018 року, відобразивши їх у рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433