• Посилання скопійовано

Як впливає отримання та повернення ПФД на об’єкт оподаткування податком на прибуток?

Підприємство – платник податку на прибуток отримало поворотну фіндопомогу від засновника строком на 364 дня. Строк закінчується у 2020 р. Підприємство не застосовує коригування фінрезультату. Чи потрібно визнавати дохід в кінці 2019 р., а потім після поверненню ПФД - витрати у 2020 році? Чи потрібно дисконтувати цю заборгованість?

По-перше, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є, зокрема, прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Отримана фінансова допомога не є доходом, тому що в момент отримання фіндопомоги одночасно збільшуються активи (кошти на рахунку) та збільшуються зобов’язання (заборгованість перед надавачем ПФД щодо її повернення). У бухобліку ця операція відображається так: Дт 311 Кт 685. Як бачимо, дохідні рахунки тут не задіяні, а тому на фінрезультат ця операція не впливає.

Аналогічно і повернення фіндопомоги не є витратами. Відповідно до п. 6 П(С)БО 16 витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. У даному випадку зменшується кількість грошових коштів на рахунку та одночасно зменшуються зобов’язання щодо повернення ПФД: Дт 685 Кт 311.

Отже, отримання та повернення ПФД жодним чином не впливає на розмір фінрезультату в бухобліку і для цілей оподаткування.

По-друге, дисконтуванню підлягає тільки довгострокова заборгованість. Якщо станом на дату балансу 31.12.2019 р. строк повернення ПФД не перевищує одного року, то заборгованість з ПФД є короткостроковою і не дисконтується.

Більш докладно про дисконтування читайте тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»