• Посилання скопійовано

Чи можна повернути переплату з податку на прибуток, якщо вже сплив строк 1095 днів?

Підприємство має переплату з податку на прибуток за 2015 р. Зараз воно звернулося із заявою про перерахунок частини переплати до рахунку ПДФО та ВЗ, але податківці відмовили на підставі того, що вже пройшов строк 1095 календарних днів. Чи правомірна така відмова?

Відповідно до пп. 102.5 ПКУ, заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених ПКУ, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування. Читайте також тут.

Зокрема, судова практика показує, що суд може вказати, що 1095 днів слід відраховувати не з моменту подачі декларації, або виникнення переплати, а з моменту фактичної сплати податку. Тобто  строки давності потрібно відраховувати, починаючи з моменту настання факту сплати надмірної суми коштів до відповідного бюджету, та до моменту подання платником податку заяви про повернення надміру сплаченої суми грошового зобов'язання з податку на прибуток.

Якщо строк 1095 днів вже сплив, то в бухобліку можна списати цю переплату до складу витрат як безнадійну заборгованість: Дт 944 Кт 641.

Як варіант, можна не списувати цю переплату до наступного звітного року, на той випадок, якщо за підсумками наступного року виникне зобов’язання з податку на прибуток. 

Відповідно до пп. 87.1 ПКУ, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема, корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Зокрема, сплату грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу (в даному випадку – з податку на прибуток) може бути здійснено за рахунок надміру сплачених сум такого платежу – податку на прибуток (без заяви платника). Оскільки нормами ПКУ не передбачено ситуацію, коли такі надміру сплачені платежі зроблені раніше, ніж 1095 к.д. з дати погашення, радимо отримати індивідуальну податкову консультацію від податківців з даного питання (ст. 52 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»