• Посилання скопійовано

Визначаємо суму чистого прибутку підприємства

Як визначається сума чистого прибутку підприємства?

Дізнатись про суму чистого прибутку підприємства, тобто про позитивний фінансовий результат діяльності за певний період після утримання з нього податків, можна з фінансової звітності такого підприємства.

Склад фінансової звітності та вимоги до її складання загальними положеннями визначає ст. 11 Закону про бухоблік. При цьому, наприклад, для банків склад та форми фінансової звітності визначає НБУ.

А для більшості недержавних підприємств — Мінфін за погодженням із Держстатом. На сьогодні таких форм є два види — звичайна (наводиться в НП(С)БО 1) і скорочена (наводиться в НП(С)БО 25). Але обидві вони містять необхідний мінімум — Баланс і Звіт про фінансові результати.

В балансі чистий прибуток — це складова власного капіталу підприємства (розділ І пасива). При цьому нерозподілений прибуток, тобто прибуток, щодо якого ще не було прийняте рішення про використання, відображається у рядку 1420 балансу (за даними на початок року і кінець звітного періоду).

Те, як сформована сума чистого прибутку звітного періоду, докладно відображається у розділі І Звіту про фінансові результати. Саме там наводяться за видами доходи і витрати, включаючи податок на прибуток, які виникли у підприємства протягом звітного періоду. І визначається різниця між ними. Докладно про те, як розраховується сума чистого прибутку (або ж збитку) підприємства при складанні фінзвітності, ми говорили тут.

Зверніть увагу: використання чистого прибутку, зокрема виплата дивідендів, не призводить до виникнення витрат у підприємства-емітента. А ось їх отримання передбачає визнання іншого доходу у підприємства-одержувача.

Дані про використання чистого прибутку наводяться у Звіті про власний капітал. Саме там зазначається не лише залишок такого прибутку на початок року, а і залишок решта складових власного капіталу підприємства — статутного, додаткового, резервного тощо. В ньому ж відображається і зміна в цих складових власного капіталу. Зокрема, і збільшення решта видів капіталу підприємства за рахунок чистого прибутку на підставі рішення засновників (учасників). Так, збільшення статутного капіталу за рахунок чистого прибутку підприємства має назву «реінвестиція», про що ми докладно розповімо далі. Але за рахунок чистого прибутку можуть, а в певних випадках, передбачених законом або установчими документами підприємства, зобов'язані створюватися й решта видів капіталів.

Крім того, інформація про нараховані дивіденди зазначається і в розділі ІV «Розрахунок показників прибутковості акцій» Звіту про фінансові результати. Але такий розділ, так само як і Звіт про власний капітал, існують тільки у звичайній формі фінзвітності. Ті ж підприємства, які складають скорочену форму фінзвітності, затверджену НП(С)БО 25, таку інформацію в ній не наводять.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433