• Посилання скопійовано

Виправлення недоплати з податку на прибуток у декларації за півріччя, якщо за 9 місяців отримано збиток

За 6 місяців 2019 р. на підприємстві об'єкт оподаткування податком на прибуток становив 100 тис. грн, але помилково задекларували 10 тис. грн. Помилку виявлено в жовтні 2019 року. За результатами 9 місяців - збиток 100 тис. грн. Які наслідки виправлення декларації за 6 місяців? Чи потрібно буде сплачувати податок на прибуток після подання уточнюючої за 6 місяців?

Якщо було занижено об’єкт оподаткування у декларації за півріччя 2019 року, то потрібно виправляти саме декларацію за цей звітний період - за півріччя 2019 р. За умовами запитання, підприємство застосовую квартальний звітний період з податку на прибуток, тому у нього немає підстав для згортання показників за півріччя та за 9 місяців 2019 р.

Для виправлення помилки потрібно подати уточнюючий розрахунок до декларації за півріччя 2019 р. або виправити цю помилку у поточній декларації за 9 місяців 2019 р.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено помилки, то у додатку ВП до декларації  платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, що уточнюються, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток. При цьому, у складі звітної (звітної нової) декларації можуть бути уточнені показники за один звітний період та поданий один додаток ВП.

У заголовній частині додатка ВП зазначається звітний період, який уточнюється, та проставляється відмітка «Звітна» або «Звітна нова». Додатки до рядків додатка ВП, на які є посилання в додатку ВП, не заповнюються та не подаються.

В даному випадку буде показано суму 90 тис. грн у рядку 26 додатка ВП та у рядку 28 додатка ВП – сума штрафу в розмірі 5% від недоплати – 4,5 тис. грн. Ці цифри переносяться у рядки 26 та 28 декларації. Сплатити ці 94,5 тис. грн потрібно у строк, передбачений для сплати податкового зобов’язання за поточною декларацією за 9 місяців 2019 р.

Якщо буде подаватися уточнююча декларація, то у полі 3 її заголовної частини зазначається звітний (податковий) період, за який здійснюється уточнення. Додаток ВП до уточнюючої декларації  не подається. У цьому разі збільшення зобов’язання зі сплати податку  відображається у рядку 26 декларації (90 тис грн) та штраф 3% - у рядку 30 декларації (2,7 тис. грн). Сплатити ці 92,7 тис. грн потрібно до подання уточнюючої декларації.

На жаль, зарахувати податок за півріччя 2019 р. до рахунку збитків за 9 місяців не вдасться.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»